Търговската верига "Билла" ще открие в сряда своя магазин №110 в България. Мястото е партер на нова сграда на ул. "Славянска" №5, до х-л "Славянска беседа" и срещу Министерството на икономиката.

Там допреди няколко години беше известната къща на Съсълов - архитектурен паметник до началото на века. Бароковата къща е била построена през 1907 г. по проект на един от най-титулованите ни архитекти - Никола Лазаров.

Негово дело са дворецът "Врана" (основната сграда), къщите на Моллов на пл. "Народно събрание" и на Гендович на ул. "Дякон Игнатий" в София. Лазаров е довършил и архитектурния проект на Антонин Колар за Централния военен клуб в столицата.

В периода 2008-2009 г. наследниците на историка, писател и юрист Димитър Съсълов (бел. ред. - понякога се изписва неправилно като Съселов) продадоха имота, който в крайна сметка стана притежание на фирми на Веселин Воденичаров, инвеститор в недвижима собственост.

Новият собственик реши да построи там офис сграда с търговски площи и подземни гаражи. Трябва да се отбележи, че предишните собственици на сградата не се грижеха за нея и дори по фасадата й бе поникнала акациева горичка.

Къщата на Съсълов през 2010 г., малко преди да бъде съборена. Снимка Блог "Стара София".

От страна на продавачите тогава бе роденият през 1961 г. Димитър Съсълов -  световноизвестен астроном и професор в Харвардския университет, част от екипа, открил през 2002 г. най-отдалечната планета от Земята (бел. ред. - по-късно други учени откриха и по-далечни). Съсълов в момента е директор на инициативата Origins of life на Харвард, насочена към откриването на планети с форми на живот.

Другият продавач на имота беше Йорданка Хаджиенева-Данова, бивш съдия от Върховния касационен съд и бивш член на Висшия съдебен съвет. Хаджиенева е вдовица на Христо Данов, бивш председател на Конституционния съд и бивш министър на вътрешните работи, починал през 2003 г.

Данов също е бил съсобственик на къщата на ул. "Славянска" 5. По информация в други медии той е човекът, който е поискал от Националния институт за паметниците на културата да отпише имота от регистъра на архитектурните паметници.

В къщата на Съсълов са били заснети сцени от първия български игрален филм "Българан е галант". По комунистическо време имотът се е използвал от театър "Сълза и смях" и от Сатиричния театър (за гримьорни), преди да се премести в сградата на ул. "Стефан Караджа".

През тази година "Билла" направи сериозна експанзия, откривайки 12 нови обекта в страната. По брой магазини дружеството е №3 в България след "Кооп" на ЦКС и след ЦБА. Миналата седмица "Билла" стъпи за първи път в Хасково, откривайки обект №109, и така оформи присъствието си в 37 града. Най-много са магазините на веригата в София - 41, с този на ул. "Славянска".

"Билла", която е част от германската REWE group, стъпи в България през 2000 г. - на бул. "България" (бел. ред. - обектът все още е един от най-оборотните).