В Иркутска област вече има 33 трупа1 от отравяне с "Глог" и това наистина е чудовищна трагедия от национален мащаб.

Истинското, правдивото заглавие звучи така: "В Иркутска област от "Глог" умряха едновременно 33-ма души и затова обърнахме внимание. А изобщо такъв сурогатен алкохол употребяват 10-12 милиона души и от него всеки ден загиват стотици.“

Ето, Медведев се събуди и настоява "да бъдат предприети мерки". По-добре да се бе събудил след моя постинг за продажбата на "Глог" от автомати или след стотици други статии по тази тема.

При това всички разбираме какво значи "да бъдат предприети мерки". Сега Следственият комитет (СК) ще пусне прессъобщение, че е започнал проверка на производителите. След това в ареста или под домашен арест ще бъдат поставени някакви случайни типове. Ще започне безразборна кампания. След година ще забравят за всичко, типовете ще внесат пари, ще ги пуснат под гаранция, а след това ще ги осъдят условно.

Ще спрат да произвеждат настойка от глог. Ще започнат да правят настойка от лечебна черна калина или от лечебно зеле. Или от обикновен здравец. Важното е да има 70 процента спирт.

Или пък концентрат за вани.

Ако го забранят, ще има приспособление за протъркване със спирт на микровълнова печка.

Тоест, ще се случи примерно същото, каквото и със самолетите "Ту-134". Незнайно защо Медведев ги забрани след катастрофа, станала по вина на пилотите. А след това за нея постепенно забравиха, отмениха забраната и "Ту-134" отново летят.

Собствениците на самолетите внесоха пари, а сега ще внесат и производителите на настойки.

Какво да правим в този случай?

Извинявайте, че отново маниакално си зная моето от предизборната ми програма, но тук най-главното е борбата с бедността.

Какъв алкохол ще употребява човек със заплата от 8000 рубли (124 евро - б.р.)? Той изобщо не разглежда въпроса за отказ от алкохола, за което отлично ни напомня един от най-любимите на народа вицове:

- Татко, водката поскъпна, сега по-малко ли ще пиеш?
- Не, синко, сега ти ще ядеш по-малко.

Ако имаме 20 милиона просяци, ето откъде идват 10-12 милиона потребители на настойка от глог.

В половината градове у нас площадите до аптеките изглеждат така:

Тази снимка е публикувана в коментара в блога на Алексей Навални.

Ясно е, че борбата с бедността е дългосрочна мярка, но проблемът няма никакво друго принципно решение.

Има и краткосрочна мярка. Но за нея е необходима политическа воля и това е свързано с друга точка от програмата ми - борбата с корупцията.

Че ние всички отлично разбираме, че целият този глогов бизнес с милиардни обороти е покровителстван от чиновниците. Че, както и с всички теми за алкохола, от тази се хранят агенти на ФСБ и други силоваци. Кой се храни от системата ЕГАИС2? Много се говореше, че тя ще оправи пазара на алкохола, но стана само хранилка за ФСБ.

Именно те няма да дадат да бъдат предприети очевидните забранителни мерки:

а) всяко подобие на течност в голяма (от 20 милиграма нагоре) тара трябва да бъдат по принцип негодни за пиене и да имат на етикета си череп и костим

б) стойността на тези "пищовчета" и всякакъв аптечно-битов алкохол трябва да бъде по-висока от тази на алкохола в магазина.

Да, ясно е, че алкохоликът намира изход. Да, помним как в СССР изстъргваха политурата и добиваха спирт от ваксата за обувки. Но все пак в тези процеси не бяха въвлечени десетки милиони хора.

В резюме - проблемът с "пищовчетата" за Русия и нейната национална сигурност е примерно десет хиляди пъти по-важен от Сирия, Алепо, Украйни и Тръмп, взети заедно.

Всека година глогът убива повече, отколкото атентатите в цялата история на Русия.

Да говориш за глога в телевизионното шоу на Соловьов и Кисельов3 обаче не е престижно. Няма нито Палмира, нито красиви кадри с взривове, нито ще обвиниш Тръмп. Едва ли Ролдугин ще свири на виолончело на полянка, засипана с празни стъклени бурканчета.

Затова не очаквам от тази власт да въведе ред в тази посока.

-------

1Когато е писан този коментар, умрелите от масовото отравяне в Иркутск са били 33. В понеделник вечерта те вече станаха 50.

2ЕГАИС е съкращение на Единната държавна автоматизирана информационна система. Тя е предназначена за държавен контрол върху обема на производство и оборот на етиловия спирт, алкохолната и спиртосъдържащата процукция в Русия.

3Владимир Соловьов и Дмитрий Кисельов са руски журналисти, известни като едни от главните проводници на кремълската пропаганда.

* Авторът е известен руски опозиционер. Наскоро той обяви намерението си да се бори за президент на изборите през 2018 г. Коментарът е публикуван в личния му блог.