Президентът на Русия Владимир Путин определи като провокация убийството на посланик Андрей Карлов в Анкара. Според руския държавен глава, убитият бил „блестящ дипломат“ и се ползвал с уважението на колегите му.

"Убийството на посланика на Руската федерация в Турция е провокация, която цели да разруши добрите отношения с Турция и попречи на урегулирането в Сирия“, заяви Путин.

Президентът на Русия поднесе съболезнования на роднините и близките на посланика и помоли Министерството на външните работи да го предложи посмъртно за държавна награда.

Снощи посланикът на Русия в Турция Андрей Карлов бе застрелян по време на откриване на изложба в Анкара. Дипломатът почина от раните си. Убиецът е Мевлют Мерт Алтънташ. Той е 22-годишен и е бил от полицейските части за борба с безредиците. Завършил е полицейското училище в Измир.

Владимир Путин обяви усилване на охраната на руските посолства по света. А отговорът можело да бъде само един:

Отговорът на това може да бъде само един – засилване на борбата с тероризма. И бандитите сами ще усетят отговора“, закани се Путин.

В телефонен разговор късно снощи президентите на Русия и Турция Путин и Ердоган се договориха за съвместно разследване на убийството на посланика.

Владимир Путин събра снощи на съвещание в Кремъл ръководителите на Министерството на външните работи, на Службата за външно разузнаване и на Федералната служба за безопасност – Сергей Лавров, Сергей Наришкин и Александър Бортников.

Анкара кръщава улица на убития дипломат

Турция ще увековечи паметта на Андрей Карлов, като на негово име ще бъде наречена улицата, на която се намира руското посолство в Анкара. Това обеща турският външен министър Мевлют Чавушоглу на среща днес с колегата си Сергей Лавров в Москва.

Въпреки убийството двамата първи дипломати решиха да не отменят насрочената за днес тристранна среща с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

За Андрей Карлов си спомни и руският посланик у нас Анатолий Макаров.

"Познавах добре Андрей Генадиевич - сближи ни работата в сферата на взаимодействието със сънародниците зад граница. В това отношение не му бе леко - нашите неприятели активно се опитваха да разцепят руската диаспора в Турция, за да подкопаян усилията на Посолството за нормализирането на руско-турските отношения. Той носеше своята служба в крайно трудни сложни условия, но това не му пречеше достойно да се справя с всички трудности", написа Макаров във фейсбук.