"Няма данни инцидентът в Хитрино да е заради проблеми в железопътната инфраструктура."

Това обяви днес пред депутати на извънредна двойна комисия транспортният министър в оставка Ивайло Московски.

Той и министърката на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова отговаряха на депутатски въпроси на заседание на парламентарните комисии по транспорта и вътрешната сигурност.

Все още официалната версия за инцидента с влака в Хитрино е превишена скорост, поясни министър Московски.  По негови думи композицията се е движела с близо 80 км/ч при разрешени 40 км/ч, а влакът е бил с 13 минути закъснение. Той обаче добави, че конкретната причина за взрива на товара е фактът, че куката на деветия вагон пробива десетата цистерна и така започва изтичането на газ. Това става след като пет цистерни минават през стрелката и започва дерайлирането.

Вътрешната министърка Бъчварова пък съобщи, че днес в 14 ч ще бъде изтеглена и последната цистерна от селото. Тя е именно тази, от която изтече газът и се стигна до взрив, убил 7 души, ранил десетки и разрушил селото.

"В 14 часа следобед хората от Хитрино могат да влязат в селото", каза още Бъчварова.

Влизането обаче няма да е свободно - във всяка къща собственикът ще влиза заедно с екип, който ще измерва наличието на газ. Масово къщите са пострадали отвзрив отвътре навън - заради статичното електричество. 50 са пострадалите постройки, 770 човека от МВР и над 200 единици техника са се включили във възстановителните работи.