"Нужна е спешна реформа в организацията на съдебната дейност, включително подсъдност, електронно призоваване и други. Виновен ли е Методи Лалов за липсата на адекватни решения и реформи?!“

Така с пореден епизод продължи войната на писма, сигнали, контраписма и контрасигнали, засягащи най-големия съд - Софийският районен съд, чиито съдии излязоха на протест пó миналия петък.

В обръщение до ВСС 365 съдии и служители от Софийския районен съд си искат настоящото ръководство начело с Методи Лалов и призовават кадровиците да го „оставят да довърши започнатата реформа“, съобщи сайтът "Де факто легал". Писмото е постъпило в съвета на 16 декември, но днес Калин Калпакчиев го внесе за разглеждане от съдийската колегия на ВСС, а след неизбежни препирни това бе направено.

На финала служителите заявяват, че приемането на оставките на ръководството само ще задълбочи проблемите, вместо да ги реши.

Интересно е обаче, че оставката на Лалов - която той емоционално обяви още на споменатия протест, бе приета в блиц-режим мълниеносно миналия вторник от съдийската колегия. Макар че е с "отложено действие" - от 1 февруари. Председателят на ВАС Георги Колев тогава каза, че ако целта на оставката е да се премисля и да се оттегля - очевидно тя преследвала "някакви други цели".

И гласува заедно с другите от мнозинството Лалов да стане редови съдия...

Междувременно, докато от Съюза на съдиите и други организации подкрепяха протеста на СРС, историята придоби неочакван обрат, когато две млади съдийки се явиха в шоуто на най-новия радетел за силна съдебна система - Слави Трифонов. Те мот-а-мо артикулираха опорните точки на кръга от ВСС, който се смята за приближен на главния прокурор Цацаров: че протестират тези, които ги мързи, че хората са изкарани насила, че случващето се не е нищо повече от акция на новоучредената политическа партия на Христо Иванов... Както е известно, главният прокурор пък зае активна гражданска позиция "про" референдума на Слави Трифонов.

Днес, преди да се обади Калпакчиев, Галя Георгиева настоя в дневния ред на колегията за разглеждане да се включи друго писмо – на 12 председатели на натоварени районни съдилища от страната, чиито дела били повече от тези на СРС. Става дума за Пловдив, Габрово, Средец, Царево, Варна, Бургас и други. То също ще се обсъжда, макар за него да е станало ясно едва днес.

Затова Калин Калпакчиев прикани да се чуе и думата на 365-те от СРС, без „да се всява разделение между магистратите от различни районни съдилища в страната“.

В обръщението на служителите от СРС се казва още:

„Отправяме призив да не политизирате проблемите в Софийския районен съд, а да ги отчетете обективно и безпристрастно. Настояваме да бъде отчетена спецификата на работата в СРС, да с отпуснат допълнителни щатни ройки, както и по-високи заплати на съдебните служители. Работата на сегашното ръководство е индикатор и ново начало за разрешаване на трупаните с години проблеми.