След убийството на руския посланик в Турция в понеделник, някои международни наблюдатели започнаха да го сравняват атентата срещу ерцхерцог Франц Фердинанд, поставил началото на Първата световна война.

Паралелите са изкушаващи – смърт в чуждестранна столица по време на силно геополитическо напрежение и оплетени съюзи – и несъмнено убийството на Андрей Карлов е опасно развитие. Но аналогията никак не е полезна.

Както писах и миналата година след разговор за предстоящата Трета световна война покрай свалянето на руския изтребител в Турция, ситуацията в Сирия и Ирак – в нейния мащаб, сложност и бруталност – вече представлява „световна война“ в много отношения. Онова, което се чудят хората, когато говорят за „1914“ или „Трета световна война“, е дали ще видим директна война между Турция и Русия (и евентуално други страни) – завръщане към смъртоносните войни между национални армии, които са рядкост от средата на ХХ век насам.

Това изглежда малко вероятно, а е още по-малко вероятно да бъде провокирано от този инцидент. Връзките Русия-Турция всъщност се подобряват напоследък, отчасти и заради провалилия се опит за преврат срещу Реджеп Тайип Ердоган през лятото. Атаката от екстремист срещу руски дипломат в Турция ще даде почва за по-близко сътрудничество, а не за конфликт.

Фактът, че атентатът бе извършен от турски полицай, ще захрани любителите на теории на конспирацията, но ранните индикации са, че руските държавни медии описват нападението като опит на терористи да забият клин в отношенията между Москва и Анкара, а не като свидетелство за турско предателство.

А това са лоши новини за онова, което е останало от анти-Асад силите, както и за цивилните, които живеят в зони, контролирани от бунтовниците в Сирия: видео кадри, които показват терорист да крещи „Не забравяйте Алепо“, след като хладнокръвно е застрелял някого, няма да доведат до международни симпатии за каузата му. Но случаят може да бъде използван като претекст за още повече ескалация на саморазправата на Ердоган с местните политически опоненти и независими медии в Турция.

И все пак това е тревожно събитие насред много обтегната ситуация. Не би трябвало обаче да доведе от международна катастрофа. Да се надяваме, че въвлечените световни лидери – и всички световни политици в режим на изчакване – ще запазят спокойствие.

Коментарът е от "Slate". Преводът е на "Площад Славейков"