Добрите новини за "Реал" (Мадрид) следват една след друга. Арбитражният спортен съд в Лозана (КАС) намали наполовина забраната от ФИФА за трансфери на Кралския клуб. Санкцията бе наложена по-рано през тази година заради нарушаване на правилата при привличане на млади футболисти и бе за два трансферни прозореца.

Тази зима "Реал" няма да може да привлича играчи, но през лятото санкцията вече няма да е в сила и на "Сантяго Бернабеу" ще могат да развържат кесията.

Паричната глоба също е снижена - от 360 000 на 240 000 швейцарски франка.

Наказанието трябваше да влезе в сила още през лятото, но "Реал" обжалва и спечели частична победа. В неделя "Лос Меренгес" станаха световни шампиони на клубното първенство в Япония, а дни по-рано Кристиано Роналдо бе провъзгласен като носител на "Златната топка".

Испанските клубове редовно нарушават трансферните правила при привличане на тийнейджъри в академиите се. Преди време "Барселона" "излежа" наказание за същото, а сега освен "Реал" ФИФА разкри злоупотреби и при градския съперник "Атлетико". Двата мадридски гранда пресекли законите съответно в периода 2005-2014 г. и 2007-2014 г.

В разпоредбите на ФИФА при вземане на футболист под 18 г. се казва, че родителите също трябва да се преместят в страната на клуба. В случая - в Испания. Също така клубовете по сделката трябва да са от Европейския съюз. Има специални изисквания къде и как трябва да живеят младите играчи, да учат и т.н. и т.н. Те трябва да са отседнали не по-далеч от 100 км от седалището на клуба.

Само за 2015 г. ФИФА е разгледала 2700 молби за трансфери на деца и юноши. Близо 400 от тях са отхвърлени.