2016 бе година, през която предсказанията бяха разбити, изборите - дискредитирани, а разумът - пренебрегнат. Популизмът плъзна като горски пожар из Запада и натри носовете на елитите, които много избиратели смятаха за безучастни и самодоволни.

Така Си Ен Ен коментира отиващата си година.

Либералният международен ред, изграден след 1945 г. и триумфирал след падането на Берлинската стена, внезапно се оказа уязвим, след като свободната търговия претърпя удари, ЕС започна да се тресе, а авторитарна Русия надигна глава.

Семената бяха посети далеч преди 2016 г., отбелязва Си Ен Ен. Последиците от глобализацията, масовата миграция, растящият гняв от неравенството, сриващото се доверие в политическите институции - всичко това даде своето отражение. Но никой не е очаквал, че ще берем толкова скоро горчивите плодове.

Недоверие в политиците

Бепе Грило приветства победата на Тръмп и се надява да спечели като него чрез протестен вот.

Недоверието в елита доведе до излизането на Великобритания от ЕС, докара на власт Доналрд Тръмп в САЩ и засилва популярността на хора като комика Бепе Грило в Италия.

Градчета в САЩ, процъфтяващи някога заради леката промишленост, западнаха заради изнасянето на производството в Гватемала или Бангладеш. Сега хората н тези райони бяха мобилизирани от Тръмп, който обеща работни места и отхвърляне на НАФТА - Северноамериканското споразумение за свободна търговия.

Гневът на хората не бе нито ляв, нито десен. Той бе просто "анти". И бе успешно използван от Тръмп, Грило и Найджъл Фараж - лидера на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП). Сочени за популисти, те говореха на прост и разбираем език, посочиха проблемите и заеха страната на онеправданите.

"Обичам слабо образованите", възкликна Тръмп.

Преднината му сред белите избиратели без завършен колеж е най-голямата, която един кандидат-президент е имал от 1980 г. насам.

Бепе Грило - лидерът на популисткото италианско движение "Пет звезди", приветства победата на Тръмп. И посочи на гласоподавателите проблемите, които смята за основни - масоните, големите банки и китайците.

"Когато избирателите вървят на другата страна, това означава, че основните партии трябва по-добре да показват, че можем да разрешим тези въпроси", каза миналата седмица холандският премиер Марк Рюте пред в. "Файненшъл таймс".

Самият той ще се изправи на избори през март срещу ксенофобската и настроена срещу ЕС Партия на свободата, която води в проучванията.

Привърженици на излизането на Великобритания от ЕС празнуват победата на референдума за "Брекзит".

Избори чакат и германската канцлерка Ангела Меркел, която наскоро поиска забрана на хиджаба "там, където е възможно по закон". Тя ще се бори срещу набиращата сила дясна партия "Алтернатива за Германия".

А във Франция Франсоа Фийон се показва като "ретрокандидат", почитащ ценностите на провинциалната католическа средна класа. Според прогнозите на втория тур той ще се бори срещу Марин льо Пен. Десният кандидат ще се изправи срещу крайно десния.

Мръсната дума "демокрация"

За Путин "демокрация" е мръсна дума.

Това е характерно за Русия, или по-точно за нейния лидер Владимир Путин. Само след месец той ще има американски колега, който вероятно приема неговия мироглед, за разлика от настоящия президент Барак Обама.

Меркел обаче намекна след изборите за държавен глава на САЩ, че "обстановката налага подходите в света да бъдат отново формулирани, преди всичко към такива важни неща като НАТО и отношенията с Русия"

Но ако Путин е смъртен, сили като глобализацията, автоматизацията, изкуственият интелект и ударното разширяване на социалните медии ще останат. Меркел и Обама обявиха, че "бъдещето вече настъпи и няма да има връщане към света отпреди глобализацията".

Корекция на курса или радикална промяна?

Не трябва да очакваме всичко да върви спокойно, смята Си Ен Ен.

Тръмп постави девиза си "Да направим Америка отново велика" в рамки, които отхвърлят глобализацията.

От незапомнени времена финансовите пазари приличат на балони. Те бързо се надуват, носят благоденствие и оптимизъм. И когато това се превръща в безумно изобилие, те се пукат.

Изглежда, нашите демокрации пунтират пазарите. Богатите стават много богати, технологията - прекалено сложна, елитите - самодоволни. "Корекцията на курса" е просрочена. Но вероятно в ход е нещо по-дълбоко - предизвикателството срещу самата природа на либералния ред.

Вероятно 2017 г. ще предложи първите насоки как да се възстановят отворените общества, които са за толерантност, свободна търговия и разнообразие. Или може би ще бележи началото на по-шовинистична епоха, заключава Си Ен Ен.