Мирела Демирева бе провъзгласена за спортист №1 на България за 2016 г. в традиционната анкета на "НОВЕ холдинг". 27-годишната лекоатлетка спечели сребърен медал в скока на височина на олимпийските игри в Рио. Тя живее и тренира в Холандия.

"Искам да поздравя всички спортисти и деятели, които са тук, бяха първите думи на софиянката на церемонията снощи, малко, след като взе в ръце статуетката за №1. - За мен е чест да бъда сред вас. Когато имах нужда от помощ, никога не ми бе отказана. Изключително много хора имат принос за това, което ми се случва сега - моите приятели, моето семейство, моят треньор, нашата федерация... Позволиха ми да вървя по собствения си път. Искам да благодаря на себе си, тъй като запазих куража си, продължих да се боря, продължих да търся и никога не загубих вяра в себе си. Смятам, че съм доказателство, че когато на човек му бъде даден шанс, той може да постигне мечтите си. Аз постигнах една своя мечта, но вярвам, че най-доброто предстои. За всички нас най-доброто предстои.”

Малко по-късно Демирева добави пред журналисти:

"Много съм щастлива. Голяма емоция тази вечер. Всички говорят за Спортист на годината, а на мен ми е трудно да говоря за това, тъй като е нещо, което не зависи от мен и е изключително субективно. Би ми било много по-лесно, ако ме попитате какво да очаквам от определено състезание. В десетката има много спортисти, които също заслужават първото място. Те полагат усилия, колкото и аз, изразходват емоции, както и аз... Не мисля, че имам право аз да поставям критерии и още по-малко да поставям хора на стълбичката."

Мирела Демирева продължава българската традиция в дисциплината скок на височина, в която страната ни има големи успехи и звезди. Стефка Костадинова, шефката на БОК, която лично награди Мирела, все още държи световния рекорд от 209 см. И още един - тя единствена 4 пъти е определяна за Спортист на годината.

"Към този рекорд не се стремя, но се стремя към другия (бел. ред. - световният рекорд в дисципината). За мен той е много по-важен, а и много по-зависещ от мен. Ще съм изключително щастлива да се доближа, а защо не и да надмина, Стефка. Тя е мой кумир", така отговори Демирева дали гони постиженията на славната си предшественичка.