Четиримата от Реформаторския блок, които поеха третия мандат за съставяне на кабинет миналия вторник - Румен Христов и Костадин Марков от СДС, Борислав Великов от БНД и представител на БЗНС, влязоха в президентството точно в 9,30 ч. Четири минути по-късно Христов като говорител на групата съобщи на държавния глава:

"Не можахме да постигнем съгласие за номинация на министър-председател в сегашния парламент, на мен се падна отговорността да ви го съобщя".

На свой ред Плевнелиев благодари:

"Искам да ви благодаря за усилията, които положихте, в Народното събрание по прозрачен начин проведохте преговори. След неуспеха конституционната процедура приключва и вървим към извънредни парламентарни избори". 

Реформаторите останаха на среща на "Донкуков" 2. Плевнелиев съобщи, че ще се обърне към нацията в 12 ч.

Сега въпросът е дали той ще съобщи назначаване на служебен кабинет или кабинетът на Бойко Борисов в оставка ще остане до 22 януари и служебен кабинет ще има, но на президента Румен Радев. Има вариант да работят два служебни кабинета на двамата президенти. Третата опция е Плевнелиев и Радев да се разберат за състав и служебният кабинет да е един и да бъде назначен в следващите дни.

Според конституцията Плевнелиев не може да разпусне парламента в последните 3 месеца от мандата си и да насрочи нови избори. Двата акта според основния закон се случват с един и същи указ. Така най-ранната дата да бъде прекратен мандатът на Народното събрание е 22 януари, когато новият държавен глава Румен Радев встъпи в длъжност. Той трябва да насрочи нов вот не по-късно от 2 месеца след датата на разпускане на депутатите. Според политическите сили най-подходящи са датите 26 март или 2 април.