Руският милиардер Андрей Мелниченко стъпва на пазара на минерални торове в България. Притежаваната от руснака швейцарска химическа компания "Еврохим трейдинг" ще купи един от големите търговци в бранша - "Агрикола България". Това става ясно от съобщение, подадено в Комисията за защита на конкуренцията.

Продавач е канадската компания "Агриум".

Американското издание "Форбс" нарежда индустриалеца Мелниченко на престижното 11-то място по богатство в Русия и на 139-то в света. Състоянието му се оценява на 12,4 млрд. долара.

Отбелязва се, че предприемачът притежава мажоритарния пакет акции в производителя на торове "Еврохим", в най-големия производител на въглища в Русия SUEK (Siberian Coal Energy Company) и в енергийната компния SGK.

Мелниченко е навлязъл в бизнеса в началото на 90-те години, създавайки верига от чейндж бюра. После става един от основателите на MDM Bank в Русия.

Андрей Мелниченко е роден на 8 март 1972 г. в град Гомел, тогава в Съветския съюз, а днес част от Беларус. Гомел е вторият по големина град в Беларус и е побратимен с Бургас. "Форбс" уточнява, че Мелниченко в момента е с руско гражданство и живее в Москва.

Бизнесменът е женен за сръбската поп певица и модел Сандра Николич, която днес се казва Александра Мелниченко. Двамата често попадат в светските хроники. На сватбата им във Франция през 2005 г. са присъствали Уитни Хюстън, Кристина Агилера, Хулио и Енрике Иглесиас. А за 30-ия рожден ден на Александра съпругът й плати 2 млн. долара на Дженифър Лопес.

За "Еврохим трейдинг" - компанията е част от групата "Еврохим", произвеждаща и търгуваща с азотни и фосфорни торове, желязна руда. Има заводи в Русия, Литва, Казахстан, Белгия, Китай, а дистрибуторската й мрежа обхваща 25 държави. Централата й е в Цуг, Швейцария. За 2015 г. групата отчита 4,54 млрд. долара консолидирани приходи и 1,58 млрд. долара оперативна печалба (EBITDA).

"Агрикола България" търгува с торове. През 2015 г. приходите й от продажби са 57,1 млн. лв. спрямо 71,3 млн. лв. година по-рано. Дружеството отчита 12 хил. лв. печалба за миналата година при загуба от 1,2 млн. лв. през 2014 г. Фирмата е еднолична собственост на регистрираната в Белгия "Агриум Юръп", като крайният собственик е канадската компания "Агриум" - един от големите производители на торове в Северна Америка. Седалището на "Агрикола България" е в Плевен.