231 района в България, 3 в Турция, 4 в Европа и 2 по света - така се разпределят депутатските мандати при мажоритарно гласуване според районирането, което сценаристите на Слави Трифонов внесоха днес в парламента.

То бе обещано още в законопроекта на омбудсманката Мая Манолова, вкаран официално от независимия депутат Георги Кадиев, който седмица по-рано се възмущаваше от него. Той внася и приложението.

Законът, за който до момента няма мнозинство в парламента, предвижда мажоритарно гласуване в два тура в 240 едномандатни избирателни райони, което според авторите е волята на 2,5 млн. българи, гласували с "да" на референдума. Въпреки голямата активност, обаче, не достигнаха 12 303 гласа за минаване на законовата бариера, която да направи народното допитване задължително. Така прилагането му е в ръцете на депутатите.

"Районирането беше направено от екип на математическия факултет на Софийския университет, доц. Митев, проф. Янев, в чужбина проф Гаврилов, Стефан Манов, те работиха с техни колеги математици, те бяха ръководители на екипите", обясни сценаристът на "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов Хаджитодоров.

Той обясни, че на един район и депутатско място се падат около 30 000 души, с малки разлики. В приложението е описан всеки избирателен район - кои общини влизат и кои улици, базирани на данните от последните два национални вота. София и София окръг ще имат 49 избирателни района, Турция - 3, Западна Европа - 3, като Португалия и Испания са в отделен заедно със Северна Африка, има един и за Източна Европа, в останалите два са разделени Америките и Азия, Австралия и Океания. Великобритания и република Ирландия имат цял мандат.

Хаджитодоров не успя да отговори на много въпроси на журналисти, като например казуса с изскването за 6 месеца уседналост - което би могло да деформира районите, ако изборите се проведат след повече от 6 месеца след приемането им. Вместо това отбеляза, че като всеки законопроект и този ще търпи промени в комисии.

"Всякакви малки въпроси, които вие задавате, ще бъдат изчистени от тях. Не мога да ви отговоря в подробности, но законът е достатъчно подробно написан. Този закон не е писан от политическа партия, за първи път. Ако това райониране тръгне да се прави от политическа партия,  сещате се, че всеки ще види къде са му гласовете, ще гледа да се направи избирателен район там. Това е направено с чисто сърце!", заяви развълнуван той.

Но не коментира фактът, че след като могат да изчистват "малки въпроси", депутатите могат да преразпишат районирането както решат - един от проблемите на мажоритарната система, за който ефективно решение няма и в САЩ.

Вместо това заяви, че депутатите имат предостатъчно време да гласуват промените в закона:.

"Приемането на избирателен закон, който им е написан, и райониране, което им е направено, дори с поправките имат достатъчно време. Те  промениха избирателния закон два дена преди последните избори, така че могат да работят и денонощно."

Според него е възможно дори Радев да не разпуска Народното събрание на 22 януари, когато встъпва в длъжност, докато не приемат нов Изборен кодекс.