Защо Корнелия Нинова и БСП говорят от името на бъдещия президент Румен Радев? Този въпрос зададе днес от трибунка в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев.

Повод за питането му е изказване на Нинова, в което тя заявява, че президентът Плевнелиев трябва да направи служебно правителство, а Радев няма да участва при определяне на състава му. Междувременно самият Плевнелиев обяви, че той няма да се захване с тази задача, а ще я остави на наследника си.

Казусът за това кой говори от името на Радев обаче остава.

"След като само преди месец и половина г-н Радев беше избран с надеждата, че ще бъде равноотдалечен и еманципиран, беше му гласувано доверие като извънсистемен, неполитически играч, благодарение на което българските граждани подкрепиха една такава нова за държавата платформа. Виждаме, че всъщност решенията му се диктуват от БСП и по-точно от партийното ръководство“, коментира Георг Георгиев.

Той попита още дали президентът ще е такъв на всички граждани или на БСП. Левицата подкрепи Радев на изборите и създаде инициативен комитет, осигури му и екип за кампанията, но след вота той поне привидно започна да се дистанцира.

"БСП трябва много ясно да се разграничи от подобни изказвания, такива каквито бяха от техния лидер“, препоръча Георгиев. "Президентът вече каза, че има състав на кабинет, но това влиза в противоречие с изказаните вчера от Нинова твърдения, че БСП нямало да дава имена и благословия затова България да има служебно правителство.“

Според него оттук нататък БСП и Нинова трябва да поемат отговорност, че няма да се опитват да манипулират бъдещия президент, който поема поста на 21 януари догодина.

Първанов поиска импийчмънт

Лидерът на АБВ Георги Първанов, който бе държавен глава от 2002 до 2012 г. заяви, че президентът Росен Плевнелиев трябва да подаде оставка. Според Първанов Плевнелиев е нарушил Конституцията, заради което може да бъде подложен на процедура по импийчмънт. За подобна процедура обаче няма време. Така Първанов коментира отказа на Плевнелиев да направи служебно правителсство.

"Най-логичното в такава ситуация, което не вярвам разбира се, е президентът Плевнелиев да подаде оставка, с което да поеме отговорността за това, което се случи", каза Първанов.

Според него става дума за нарушение на Конституцията, но сроковете са кратки за импийчмънт.

Първанов коментира, че не може да укорява новоизбрания президент ген. Румен Радев за това, че е отказал да участва във формална процедура.

"Той в момента няма правомощия и няма отговорност. Няма логика в това той да споделя по такъв един начин отговорностт"“, смята Първанов.

И допълни, че Радев е на ход след 22 януари, когато ще встъпи в длъжност.

Според Първанов Плевнелиев, "след един мандат на гафове, грешки, неудачни стъпки, на финала грубо наруши Конституцията на Република България". Лидерът на АБВ изтъкна, че президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да назначи служебно правителство като това не е "концерт по желание".

ДПС: Плевнелиев постъпи държавнически

Докато ген. Радев не е встъпил в длъжност няма как да прави, каквито и да са действия. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ във връзка с изявлението на президента Росен Плевнелиев. По думите на Карадайъ Плевнелиев е постъпил нормално и държавнически с отказа си да съставя служебно правителство.

„Нещо повече - още от подаването на оставка на този кабинет тази теза беше и нашата. Приветстваме президента Плевнелиев, че той и екипът му са стигнали до тази идея“, каза той. По думите му няма нужда да има още едно служебно правителство.

Според него новоизбраният президент ген. Румен Радев не е абдикирал от задълженията си. 

БСП: Президентът създава неконтролируема ситуация

Отговорността на президента е огромна, той задълбочи кризата, заедно с правителството на г-н Борисов. Сега се опитва да създаде неуправляема ситуация преди встъпването на президента Радев в длъжност. Това коментира народният представител от ПГ на БСП Валери Жаблянов. „Президентът без основание в Конституцията създаде хаос, водейки безпринципни политически преговори и договорки, опитвайки се да състави правителство въпреки парламента и въпреки резултатите от изборите“, обясни той. На въпрос дали смята за сериозно съставяне на служебно правителство за 20 дни Валери Жаблянов посочи, че Плевнелиев е могъл да назначи кабинет много по-рано, ако е изчерпал конституционните възможности за съставяне на правителство в този парламент. „Той забави умишлено, проточи сроковете и сега постави и Народното събрание, и правителството на г-н Борисов, както и новоизбрания президент в изключително сложна ситуация“, смята той. „Направи го мишлено като демонстрира и в края на мандата си всички онези качества, които наблюдавахме 4 години и заради които загуби изборите“, обясни Валери Жаблянов. „Г-н Радев става президент на 22 януари. Отговорността е на г-н Плевнелиев до края на неговия мандат“, добави Жаблянов.