Руският президент Владимир Путин издаде указ за намаляване на акциза върху алкохола, за да бъде намалено търсенето на ментета, предаде Нюз.Ру.

Причина е масовото отравяне в Иркутск. Най-малко 61 жители на сибирския град починаха от уикенда досега след употреба на концентрат от глог за вана.

Като причина за зачестилите отравяния анализатори посочиха кризата в Русия. Заради нея много хора вече не могат да си позволят истински алкохол и пият заместители, които често се оказват отровни.

Като отговорник за изпълнение на новите нареждания Путин назначи премиера Дмитрий Медведев.

Същевременно указът нарежда на правителството да затегне правилата за производството и търговията на спиртосъдържаща продукция. Нарушенията ще бъдат строго наказвани.

Документът, публикуван в сайта на Кремъл, разпорежда "да бъдат подготвени и представени предложения за промяна в законодателството за данъците, предвиждащи промяна на настоящите акцизни ставки върху алкохолната и спиртосъдържащата продукция с цел намаляване на търсенето на алкохолни сурогати".

Тази идея е била издигната от Министерството на икономическото развитие още през 2012 г., припомня Нюз.Ру. Тя обаче е отхвърлена тогава от финансовото министерство.