Абитуриентите трябва да плащат здравноосигурителни вноски за периода, припомнят от Националната агенция за приходите. Това се налага, защото обикновено учениците завършват средното си образование до края на юни на текущата година, а биха започнали следването си във висше училище през септември или октомври.

За периода от завършването на средно образование до записването им като студенти, те не са осигурени за сметка на бюджета, защото не попадат в нито една от двете категории – студенти или ученици, обясняват данъчните.

Така че за промеждутъка между края на училището и университета или постъпването на работа трябва да се внасят здравните вноски, които са по 16,80 лв. на месец. Но за начало абитуриентите трябва да подадат осигурителна декларация образец 7 в данъчната служба по постоянен адрес.

Тази декларация се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от всеки, който не е осигурен на друго основание. Т.е ако от 1 юли вече не са ученици, трябва до 25 август да подадат формуляра.