Facebook ще предлага излъчване на живо не само на видео, а и на аудио, съобщиха от социалната мрежа.

Новата опция, кръстена семпло Live Audio, ще действа на същия принцип като видеоизлъчването - звукът ще тече като отделен пост, който другите потребители могат да харесват, споделят и коментират.

"Знаем, че хората често харесват да слушат, докато правят други неща. Смятаме, че аудиопреживяването ще е първокласно", пишат продуктовият специалист Шърли Ип и софтуерният инженер Бхавана Радхакришнан.

Потребителите на Android ще могат да затварят Фейсбук и да слушат на заден фон предавания звук. Тези, ползващи устройство на Apple, няма да имат тази опция, поне в началото.

Това би могло да вкара Facebook в конкуренция с големите подкаст-портали в интернет като Acast, Spotify, iTunes и други. Те предлагат пространство на стотици хиляди онлайн токшоута и други аудиопредавания и могат да загубят много в сблъсък с най-голямата социална мрежа.

В следващите седмици екипът на Facebook ще тества новата опция с отбрани партньори, като например радиошоуто BBC World Service. Масово достъпна ще стане в началото на 2017 г.

"Знаем също така, че понякога създателите на съдържание искат да предават на живо от регион с лоша интернет връзка. Live Audio ще предлага още един вариант в такива случаи", пише още в блога на социалната мрежа.