В края на днешното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов е изнесъл дълга и на моменти прочувствена реч на своите министри, тъй като смятал, че то ще им е последно. Това става ясно от стенограмата, разпространене от Министерския съвет.

"И аз и вие сме изпразнили кабинетите си и очаквахме днес да ги освободим", изтъква Борисов.

И продължава с коментар на решението на президента Росен Плевнелиев да не прави служебен кабинет.

"Във всеобщата лудост все пак трябва да останат и хора, които да мислят трезво, иначе нищо добро не ни очаква. И аз мисля, че президентът Плевнелиев е от тези хора. Колкото и да се опитваха да го тикат да направи за има-няма за празниците правителство, да се упражняват по него, се видя на кой му е по-мила държавата. И той действително не се изкуши от възможността за трети път да запише на маса хора в CV-тата, че са били министри, вицепремиери, заместник-министри и премиери".

Борисов прави кратък преглед и на международното положение:

"Вие виждате, заради това, което се случи в Турция, на времето са ставали войни – едно криминално убийство е проблем за едно общество, но убийството на посланик има тежък негатив в отношенията между държавите. Виждате Германия, в която канцлерът Меркел е обвинявана за своята хуманност, за това, че се погрижи за бежанците. И как се отнесоха към всичко това – да се убиват беззащитни хора на пазара! Белгия, Франция, къде ли не! А и тук, на един хвърлей място от България се води война в Алепо и то не каква да е война, а може би една от най-свирепите в историята на човечеството. В такъв момент да си правиш експеримент – ами само спесимените на новите министри не могат да станат за 20 дена, блокираш цялата администрация!"

Премиерът казва още, че според него инцидентът в Хитрино е бил добър тест за властта.

"В сегашната ситуация аз искам да ви призова, в зависимост от решението на новоизбрания президент Радев и предложението, което му е отправено, да останете на местата си и да работите така, както работите всеки ден. Ще го кажа по военному, което сега е модерно: на пост, докато ни сменят. Всеки караул, всеки часови стои докато го сменят. Никакво отпускане! Може да е утре, може да е вдруги ден, може да е на 20 януари – когато ни сменят. Дотогава всеки изпълнява ангажиментите си!".

С тези думи Борисов се обръща към министрите си. След която им заявява:

"Едно нещо препоръчвам, ако искате – забранявам ви: спирате всякакви обществени поръчки. Ако има нещо неизбежно, което да се прави, търсите администрацията на новоизбрания президент Радев и ако са съгласни, за да има приемственост и да не бъдем обвинявани, тогава продължавате".

Премиерът казва още, че се е разбрал с военния министър Николай Ненчев да не номинират началник на отбраната, защото е по-правилно това да стане като "дойде новия върховен главнокомандващ".

"Не знам дали ни е последното заседание, затова не се и сбогувам с вас в този смисъл, а и се надявам, че с всички вас и след изборите ще работим заедно. Положихме огромни усилия и аз съм убеден, че има хора, които го отчитат. Винаги е по-лесно да намираш кусури, сигурно сме направили много грешки, но добрите работи са повече и има какво да покажем, с какво да продължим и да настояваме да довършим. Така че, още веднъж казвам – в зависимост от ситуацията, преди Коледа да се съберем да си разпределим задачите и дежурствата за Коледа и Нова година. Надявам се днес-утре да разберем какво се мисли по въпроса. И аз съм призовавал, и президентът го направи – всичко е въпрос на добра воля".

С това Борисов завършва изявлението си.