Кражбата на фирма в България вече ще се наказва тежко. Това става ясно от промени в Наказателния кодекс, приети от правителството.

При документно престъпление, с което се установява контрол върху юридическо лице, лишаването от свобода ще е от една до шест години. Новите текстове предвиждат затвор от 1 до 10 години и възможност за конфискация в случаи на претърпени имуществени вреди в особено големи размери.

В действащия кодекс извършването на документни престъпления, които целят кражба на фирма, се наказва с лишаване от свобода до 2 години. Ако извършителят е неосъждан, той се разминава само с глоба от 1000 до 5000 лева.

В последните години станаха публично известни нагли случаи на присвояване на търговски дружества, при които бяха използвани слабостите в нормативната уредба и фалшиви договори за покупко-продажба. Организаторите на кражбата обикновено използват социално слаби лица, вкл. от малцинствата. От подобна измама пострадаха голяма земеделска фирма в Плевенско и италиански производител на домати в Пловдивско.

Новите разпоредби предвиждат засилване на мерките срещу пазарната злоупотреба и инкриминиране на най-тежките й форми. При злоупотреба с вътрешна информация и манипулиране на пазара от работещ във финансовия сектор или в надзорен или регулативен орган се предвижда наказание до 4 г. затвор.

Промените трябва да бъдат приети от Народното събрание, което не е сигурно дали ще стане предвид предстоящото му разпускане заради предсрочните парламентарни избори.