Партията "Право и справедливост" дойде на власт с обещанието да пресуши блатото на полската политика и да се откаже от наследството на предишните администрации. Година по-късно нейната патриотична революция, както твърди самата партия, почисти къщата и върна на Полша Бога и държавата.

Противниците обаче виждат в това век на неообскурантизма. Докато избраният за президент Доналд Тръмп се готви да се премести в Белия дом, този век ще стане предвестник на силата на популизма, която може да преобърне западното общество. Критиците казват, че за по-малко от година националистите са превърнали Полша в сюрреалистично изолирано място, в което финансирани от държавата теории на конспирацията и де факто пропаганда отвличат вниманието на обществеността от разрушаването на демокрацията.

В страната на "Право и справедливост" цари антиинтелектуализмът. Полските учени са в ужас от предложените промени на учебната програма в новия законопроект за образованието. Правителството планира да намали значението на теорията на еволюцията и на климатичните промени и да добави часове по "патриотични" уроци по история. Във фейсбук високопоставен чиновник намекна, че полските хотели не са длъжни да предоставят услуги на чернокожи клиенти и гейове. След това чиновникът подаде оставка по причини, които не са свързани с изказванията. Наследникът му отхвърли международната конвенция за борба срещу насилието над жените, тъй като според него тя противоречи на традиционните роли на половете.

През уикенда Варшава се тресеше от улични протести на фона на обвиненията, че партията "Право и справедливост" незаконно е прокарала законопроекта за бюджета, като същевременно се е стремяла да ограничи достъпа на медиите до парламента.

С подкрепата на религиозните консерватори новото правителство спря държавното финансиране за лечение на безплодието чрез изкуствено осеменяване. За разработването на нови уроци по сексуално образование в училищата те поканиха противник на противозачатъчните средства, който твърди, че използването на презервативи увеличава риска от рак при жените. Правителството представи законопроект, който според критиците скоро може да бъде използван за ограничаване на протестите на опозицията.

Въпреки това либералите бяха най-шокирани от друго нещо. След една година на власт "Право и справедливост" остава най-популярната политическа партия в Полша. Тя е на върха на допитванията на ниво примерно 36 на сто - два пъти по-популярна от свалената от власт "Гражданска платформа".

"Хората ни подкрепят", похвали се Адам Белан - зам.-председател на Сената, член на "Право и справедливост".

Тръмп обещава пренаписване на данъчния кодекс, което може да доведе до невероятни доходи от възстановяване на данъчните облекчения за американците. В Полша "Право и справедливост" пълни джобовете по други начини, но винаги обединява социалния консерватизъм и национализма с популистката икономика. Новото правителство раздаде пари на семействата с деца. Те намалиха и възрастта за пенсиониране - до 60 г. за жените и 65 за мъжете.

Противниците наричат такива действия "купуване" на подкрепа, мерки, които само ще увеличат дълга на Полша и ще замаскират дългосрочното завземане на властта, което може да закрепи "Право и справедливост" на власт за дълги години.

Но сега на много поляци им се струва, че национализмът никога не е бил толкова прекрасен.

"Живеем в тази среда на пост-истината, където можеш да говориш и правиш каквото си искаш и на хората, изглежда, им е все едно", заяви Яцек Кухарчик - председател на варшавския Институт за обществени дела.

Сега те са истински вярващи

Пътят към страната на "Право и справедливост" е един час каране от космополитна Варшава, по черен път до село Крупия Вулка. Когато стигнете там, минете през предната площадка на къщата в кремав цвят на Павел и Мария Веховски.

Залюбили се в училище, те се оженили още през 1992 г. След две десетилетия и половина и 10 деца те си остават дълбоко вярващи католици. И продължават да са в много тежко финансово положение.

Мария - терапевт на деца аутисти, напуснала работата си, когато разходите по грижите за едно дете превишили приходите. Павел, който е занаятчия, прави корнизи за тавани и стени. Родителите им помогнали да си купят къщата на мечтите с 6 спални в селото, защото нямали ипотечен дълг. Но той е без работа вече повече от два месеца.

Преди време семейството зарязало 20-годишната си каравана "Фолксваген", за да икономиса бензин, и децата ходили на училище пеша. Но в епохата на "Право и справедливост" няма такава необходимост. Новата правителствена програма за семействата е спасителен пояс за семейство Веховски, тя им предлага всеки месец плащания от по 1000 долара.

"Сега това са 100 процента от доходите ни, - казва Павел. - Някои хора критикуват помощите за деца и казват, че това е благотворителност от страна на правителството. Но не е така. Това е подкрепа за традиционните семейства."

Павел е гласувал за "Право и справедливост" миналата година като за "по-малката от двете злини". Но сега той е истински привърженик на партията.

"В САЩ изборът бе същият - на "по-малката от двете злини", - заявява той. - Преди година също не бях сигурен, но сега виждам колко сме били прави."

Да възприемеш новото правителство в известна степен означава и да повярваш в предложената от него тревожна картина на света. Можеш да вярваш само на поляци, при това само на няколко от тях.

Протестиращите във Варшава сложиха символични надгробни камъни с надписи "Право", "Справедливост" и други.

Възгледите на една партия никога не са се разпространявали толкова ефективно. Националната телевизия в Полша често заема страната на партията, която е на власт. Но след победата на "Право и справедливост" тя започна безпрецедентна чистка сред журналистите в програмата, като я превърна в това, което противниците наричат пропагандна машина, където процъфтяват теориите на конспирациите. Неотдавна там пуснаха репортаж за риска от детските ваксини.

В това време консервативните католически радио и телевизия вдигнаха врява заради подновяването на разследването на самолетната катастрофа през 2010 г., при която загинаха тогавашният президент Лех Качински, съпругата му и други 94-ма пътници. Тогава като причина за катастрофата бе посочена грешка, свързана с човешкия фактор. Но Ярослав Качински - братът близнак на покойния президент и влиятелният лидер на "Право и справедливост", изглежда, е убеден, че това е било опит да се "прикрият следите".

Така ли е наистина?

"Ние разглеждаме такава възможност", заяви Павел.

Новото правителство се отнася скептично и към Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, което трябва да намали емисиите на въглероден газ. Споразумението помогна за увеличаването на подкрепата за вятърните и слънчевите енергийни центрове в Полша, но правителството същевременно увеличи инвестициите във въгледобива.

"Кой в действителност знае каква е причината за глобалното затопляне? - пита Павел. - Полша има нужда от въгледобивна промишленост."

Мария винаги се е вълнувала повече от разпространяването на либералните ценности, които "Право и справедливост", както тя казва, напълно правилно е пресекла в зародиш. В Полша вече не се говори например за предоставяне на някакви права на еднополови двойки. По-рано тази година офисът на група хора с нетрадиционна сексуална ориентация бе атакуван от вандали. Полицията не залови престъпниците.

"Преди не бяхме чували за хомосексуализма, след това решиха да го нормализират, - заяви тя. - Сега това го няма."

Разтревожени ли са те от съобщенията, че новото правителство отклонява вниманието на обществеността, като в това време унищожава полската демокрация?

"Не, - каза тя. - Аз мисля, че те просто почистват къщата."

"Накъде води всичко това"

Наскоро, през една мразовита вечер във Варшава, Моника Мизолебска - музеен изследовател, геройски е марширувала заедно с хиляди други поляци, за да изрази протеста си срещу новото правителство. Това е уличната опозиция - хората, уплашени от случващото се в Полша. Новото правителство вече предприе стъпки да ограничи влиянието на Конституционния съд, като промени според критиците баланса в него. Подготвен нов проектозакон ще даде на назначени от правителството чиновници правото да разрешават (или не) демонстрации занапред.

"Аз съм тук, на тази демонстрация, защото тя може да се окаже последната, която ни е разрешена, - казва тя. - Не мисля, че мнозина от нас наистина схващат какво става в Полша."

Майка на 13-годишна дъщеря, Мизолебска твърди, че е дълбоко разтревожена от атаката срещу репродуктивните права на жените. След мощни улични протести през октомври правителството отмени плановете си за почти пълна забрана на абортите, при която жените и лекарите ги заплашваха присъди до 5 г. затвор. Тя обаче се страхува, че проблемът може отново да се върне.

"Правителството иска жените да бъдат майки, домакини, а моята дъщеря иска да стане писателка или може би журналистка. Какви шансове й остават тук, при тези условия?", пита тя.

Тя е притеснена и от предложената нова учебна програма от Полската академия на науките, която според нея ще маргинализира еволюционната теория, като намали часовете за нея в някои класове. Като цяло научните предмети се свиват като часове за преподаване в замяна на повече часове по полска история.

"Не мога да повярвам, че през 2016 г. все още спорим дали да се изучава еволюцията, - кава тя и клати невярващо глава. - Накъде води всичко това? Страхувам се."

------

* Авторът е базиран в Берлин европейски кореспондент на в. "Вашингтон пост", където е публикувана статията. Видеото е от оригиналната публикация.