Правителството в оставка е започнало процедура за концесия на новопостроен интермодален терминал в Пловдив. За това предупреди парламентарната група на БСП в парламента.

Става дума за площадки за товарене и разтоварване, складиране на контейнерите, места за хладилници, административна сграда, митнически склад, паркинги и КПП, разположени на 71 декара край Пловдив. Строежът, възложен от Национална компания "Железопътна инфраструктура", е с бюджет от 14 млн. лв, финансиран и с европари.

"Вчера министър-председателят заяви, че всички обществени поръчки трябва да бъдат спрени, само че понеже не вярваме на човек, който днес казва едно, утре друго, го призоваваме да се спре веднага един грабеж, касаещ концесия на интермодален терминал в Пловдив", заяви Драгомир Стойнев от БСП.

През последните седмици БСП редовно обвиняват  управляващите, че раздават обществени поръчки в последния момент, въпреки че официално са подали оставка. Същото важи и за този случай - по думите на Стойнев обявлението за процедурата е публикувано на 23.11.2016 година, дни след като Борисов подаде оставка като премиер.

"Това е един интермодален терминал, който вече е изграден от НКЖИ и вместо да извършва търговска дейност и да получава приходи, изведнъж правителството решава, че трябва да се даде на концесия. Ще се даде на конкретна транспортна фирма, нашите съмнения са, че това е голяма транспортна фирма от Пловдив, която ще спечели тази концесия и за 4000 лева на месец, образно казано бутка за вестници на „Витошка“, ще определят цените и таксите за останалите фирми“, обясни още Стойнев.

За разлика от предишните случаи обаче днес БСП не представиха никакви данни за съмненията си.

"Една фирма ще вземе на коценсия един изграден терминал от държавата за 27 години напред. Каква е тази справедливост?“, възмути се Стойнев.

Според него това е опит на управляващите да съберат последни пари преди изборите и призова отново концесията да спре.