БРЮКСЕЛ

Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) днес са приели Николай Бареков за член на политическата им група в Европейския парламент, но са отложили молбата на коалиционния му партньор Ангел Джамбазки.

„Господин Бареков  днес се присъедини към групата и очакваме да работим с него. Молбата на господин Джамбазки беше отложена,“ каза говорителят на ЕКР Джеймс Холтъм. Той не обясни каква е причината за отлагането на Джамбазки, който е член на националистическата ВМРО.

ЕКР е умерено евроскептична група. Тя е против съществуващата сега свобода на движение в ЕС и за мерки, които биха ограничили движението на работна сила между държавите-членки.
Ядро на групата са британските консерватори, които проведоха яростна кампания срещу бъларските и румънските работници в Обединеното кралство.

Членството на Николай Бареков в тази група противоречи на твърденията му през кампанията, че е проевропейски политик. Консерваторите са против по-дълбока интеграция на ЕС и за връщане на правомощия от него към националните държави.

Те са и против кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия с аргумента, че е отявлен федералист.