Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби „Кауфланд България" със 157 981 лв. Причината - най-голямата верига за бързооборотни стоки у нас е злоупотребила с по-силна позиция при договаряне на цени.

Преписката е образувана по искане на пловдивската фирма „Кети 94“, която произвежда и доставя спиртни напитки (Kralska vodka, мента "Нефрит", мастика "Седефена", ликьор "Момински" и др.) и която работи с "Кауфланд" още от стъпването й в България през 2005 г.

 

Антимонополният орган е установил, че след юли 2015 г. веригата следва в търговските си отношения с това дружество модел на поведение, който е резултат от по-силната й позиция и който противоречи на добросъвестната търговска практика.

"Кауфланд" необосновано изисква „Кети 94“ да намалява доставните си цени и поставя като условия определени годишни ценови параметри. През 2015 г. "Кауфланд" блокира значителна част от асортимента на подателя на искането, което продължава до прекратяване на търговските отношения през 2016 г.", се казва в съобщението.

Според КЗК този модел на поведение на търговската верига е недобросъвестен спрямо неговия доставчик. Така се увреждат и интересите на фирмата като по-слаба страна при договарянето, както и интересите на потребителите.

Прилаганата система от механизми за определяне на доставните цени се използва от "Кауфланд" за постигане на максимална печалба за сметка на финансовата загуба за доставчика. Икономическата изгода остава изцяло за търговската верига и не се пренася върху потребителите чрез съответно намаление в крайните продажни цени, се казва в решението.

То подлежи на обжалване във ВАС в 14-дневен срок.

"Кауфланд" е най-голямата верига за търговия с бързооборотни стоки в България с приходи за 2015 г. в размер на 1,49 млрд. лв.

За сравнение, годишните приходи на "Кети 94" са 353 хил. лв.