"Процедурата за предоставяне на концесия на интермодален терминал (ИМТ) Пловдив e открита с решение на Министерския съвет от 10 ноември 2016 г. На тази дата кабинетът на министър-предателя Бойко Борисов не е в оставка и твърденията на народните представители са неверни."

Това се казва в съобщение до медиите от Министерството на транспорта.

Припомняме, че Борисов внесе на 14 ноември оставката на кабинета в Народното събрание, а на 16-ти парламентът я гласува.

По-рано днес депутати от БСП предупредиха в парламента, че "правителството в оставка е започнало процедура за концесия на новопостроен интермодален терминал в Пловдив" и призоваха "да се спре веднага един грабеж".

От левицата напомниха заръката на премиера Бойко Борисов от вчерашното заседание на правителството - да се спрат обществените поръчки, а ако има нещо неизбежно, да се съгласува с администрацията на новоизбрания президент Румен Радев.

Решението на Министерския съвет е от 10 ноември, но обявленията за процедурата са публикувани на 23 ноември 2016 г. - в електронното издание на "Държавен вестник", в Националния концесионен регистър към МС и в електронната страница на Официалния вестник на Европейския съюз.

Въпрос на тълкуване е коя дата се приема за точното начало на концесионната процедура.

В съобщението на транспортното министерство се казва, че прединвестиционното проучване за изграждането на интермодалния терминал е стартирало през 2008  г. - от правителството на Сергей Станишев. Още тогава били заложени основните насоки за реализирането на проекта, вкл. публично-частното партньорство.

От ръководеното от Ивайло Московски ведомство коментират, че е неясно твърдението на народните представители, че концесията „ще бъде дадена на голяма фирма от Пловдив“. Заложените в процедурата изисквания към участниците не включвали ограничително условие на териториален принцип.