Тълкувателно решение на Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) уеднакви практиката по дела, свързани с транспортните престъпления. То гласи най-общо, че пешеходците във всички случаи - дори в тези, в които имат абсолютното законово право, трябва да спазват чл. 113 и 114 от Закона задвижение по пътищата (ЗДвП). А именно - да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение; да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, да не спират без необходимост на платното, да не навлизат внезапно на платното и др.

Тълкувателното дело бе боразувано по 6 въпроса на Лозан Панов, главния прокурор Сотир Цацаров и на министъра на правосъдието Екатерина Захариева. Тримата поискаха уеднаквяване на практиката особено след смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която беше прегазена от моторист на пешеходна пътека. В края на март ВКС намали наказанието на Диян Станчев на 2 години затвор. По повода имаше спонтанни протести, след решението на мнозинството от състава на съда, че Лора Казанлиева е съпричинила инцидента.

Поставените въпроси касаеха - дали поведението на пострадалия пешеходец има отношение към това присъдата да е условна, кога установената концентрация на алкохол обуслява наказанието, съпричинител ли е пешеходецът на вредния ресзултат (смърт или телесна повреда), в счуаите, когато водчът е минал с преишеа скорост, абсолютно ли е правото на пешеходеца при пресичане, когато е на специално очертана пешеходна пътека, на регулирано със светофар място, на място, което е продължение на тротоара или бордюра.

Общо всички наказателни съдии от ВКС са постановили, че поведението на пострадалия пешеходец трябва да се отчита при индивидуализацията на наказанието на извършителя на престъплението като смекчаващо отговорността обстоятелство. 

Съпричиняването на резултата от пострадалия при пътно-транспортно произшествие не е сред предпоставките, обуславящи отлагането на изтърпяването на наказанието, .... но има косвено значение при преценката на възможността за постигане на целите на наказанието... с прилагането на института на условното осъждане. 

Установената по надлежния ред концентрация на алкохол на извършител на престъпление... е от значение за определяне на степента на обществена опасност на деянието и на дееца, но не може самостоятелно да обуславя невъзможност за приложение на условна присъда, постановява още общото събрание на съдиите.

То казват още, че правото е абсолютно при пресичане при трите възможни казуса: на очертана маркировка върху, платното, на зелено на светофарната уреда, на място, което е продължение на тротоарите и банкетите върху платното.