Двама мъже - на 28 и на 31 години от Косово, са били задържани в Германия тази сутрин по подосление в тероризъм. Братята са заподозрени в планиране на тетористична атака в пазарен център в град Оберхаузен, съобщи германската полиция.

В Германия все още степента на опасност, обявена от властите, е много висока. В страната тече акция по залавянето на тунизиеца Анис Амри, заподозрян за извършител на атаката с камион срещу коледен базар в Берлин. В понеделник вечерта той мина през базара с тежкото возило и уби 12 души, десетки са ранените. "Даеш" пое отговорнотст за атентата късно вечерта във вторник.

Според полицията в Оберхаузен двамата арестувани братя от Косово са планирали атака срещу търговския обект "Центро" в града. Цивилни полицаи са били изпратени да патрулират в центъра и около коледния базар, след като дошла информация от разузнаватерните служби за заплаха в Оберхаузен, съобщиха от полицията. Все още не е ясно колко напреднала е била подготовката на атентата и дали има още съучастници.

До момента няма никакви доказателства за връзка межу арестите от тази сутрин и атентата в Берлин. 

Междувремено германските власти съобщиха, че в камиона, газил коледния бараз в Берлин, са намерени отпечатъци на Анис Амри.Семейството му в Тусис вече го призова да се предаде.