Днес от късния следобед до 20 ч и в понеделник от 14 до 20 часа движението камиони над 12 т по магистралите и големите пътищата в страната се забранява. Това е една от мерките, които Агенция "Пътна инфраструктура" обяви с цел да се облекчи трафикът на коледните празници.

Днес е работен ден, но се очаква още след пладне движението но републиканската пътна мрежа да е силно натоварено заради пътуванията за Рождество Христово. Понеделник - 26 декември, също е почивен ден и се очаква тогава да е "голямото прибиране". Затова и органиченията за камиони по основните пътни артерии важи и тогава.

Очаква се интензивно движение на изходите на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата, предупреждават от АПИ. И припомнята, че шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“.

Забраната за камиони не важи единствено, като товарните превозни средства са натоварени с бързоразвалящи се хранителни продукти, товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

"Поради продължаващите ремонтни дейности на тръбата за Варна на тунелите „Ечемишка“ и „Витиня“ на АМ „Хемус“ преминаването през съоръженията се осъществява двупосочно в тръбата за София", съобщават още от АПИ за онези, които ще се движат по северната магистрала.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20