ФИФА няма да отнема домакинството на световното първенство по футбол през 2018 г. от Русия, независимо от последните разкрития за допинг и във футбола, обяви босът на световната централа Джани Инфантино пред списание "Шпигел".

В последните дни и седмици много гласове призовават ФИФА да даде мондиала на друга страна докато все още има време. Прясната причина е вторият доклад на наетия от Световната антидопингова агенция (WADA) канадски адвокат Ричард Макларън,  в който се твърди, че на държавно ниво Русия не само е стимулирала спортисти да се допингират, а също така е прикривала и (или) подменяла положителните им проби.

Той посочва такава практика с младежкия национален отбор по футбол до 21 г. Някои състезатели вече били част от мъжкия състав на Сборная и може да попаднат в селекцията за финалите. 

ФИФА ще разследва този случай, но няма да предприема по-сериозни мерки, "защото не е полиция, нито пък е антидопингова организация", добави Инфантино.

Той не изразява особено притеснение и от това, че Витали Мутко, спортен министър на Русия по времето, в което страната бе уличена в куп допинг скандали, а в момента зам.-министър председател, е част от ръководното тяло на ФИФА.

Привържениците на идеята да се отнеме мондиала от страната дават за пример как Русия бе лишена от световното по бобслей съвсем наскоро - именно заради доклада на Макларън.

"Бойкотите и наказанията никога не решават проблемите, твърди Джани Инфантино, заел мястото на Сеп Блатер през миналата година. - ФИФА разглежда доказателствата, представени в последния доклад на Макларън. Ще предприемем съответните стъпки според антидопинговите правила. Няма какво повече да направим. Не е редно. Ние сме футболна централа."