“Surreal” (сюреалистично, нереално) беше обявена за дума на годината на Merriam-Webster. Думата е била най-търсена очевидно в уебсайта на речника при победата на Доналд Тръмп на президентските избори през ноември. Има логика като се има предвид, че по време на кампанията, а и след това, Тръмп каза и туитна толкова много неща, които бяха неистина, обидни или странни. И въпреки това спечели, пише "Гардиън".

В един от скорошните си туитове новоизбраният американски президент обвини Китай, че "краде" щатски морски дрон като това било - вероятно трябваше да бъде изписано, но се получи друго - "безпрецедентен акт". Вместо "unprecedented" обаче подсъзнанието или неграмотността, или комбинация от двете изигра лоша шега на Тръмп и той написа “unpresidented" (което може и да се преведе като непрезидентски).

След това той набързо се поправи и изтри обидния туит като потвърди, че е имал предвид  “unprecedented” и остави в огромно озадачение поне един съветник по национална сигурност.

Според "Гардиън" обаче “unpresidented" толкова прекрасно описва поведението на Тръмп, че не трябва тази дума да се обрече на забрава. Напротив: "Гардиън" номинира  “unpresidented" за своя собствена дума на годината.

Изданието предлага и няколко нейни дефиниции:

unpresidented

Някой, който е готов да каже неща, които повечето от нас си мислят, но всъщност това са неща, които повечето от нас не мислят.

Когато казваше, че Мексико изпраща изнасилвачи в САЩ или обиждаше майката на героя от Ирак Хумаюн Кхан, или жените по принцип, Тръмп вероятно е вярвал, че извършва клишираното действие "да казва неща, които повечето от нас си мислят".

Но повечето от нас не си мислят тези неща.

Употреба: Чухте ли, че Доналд Тръмп каза, че Китай изнасилва нашата страната. Това е толкова unpresidented (непрезидентско).

unpresidented

Непоправим акт на безумие, извършен от президент.

По време на кампанията си Тръмп каза, че Русия "няма влезе в Украйна", след като тя вече беше анексирала Крим. Тръмп използва тв дебат, за да защити размера на пениса си. Ще има още много такива моменти, когато той стане главнокомандващ.

Употреба: Един от най-непрезидентските моменти на Барак Обама беше, когота облече онези дънки. Един от най-непрезидентските моменти на Доналд Тръмп беше, когато той започна войната с....

unpresidented

Чувство на липсва и загуба, когато президент, който няма нито темперамента, нито познанията да бъде президент е избран за президент, като оставя хората да се чудят кой всъщност ще управлява страната и предизвиква чувство на страх и безпокойство.

Употреба: сегашната ситуация

unpresidented

Състоянието на президент, който е спрял да бъде президент след импийчмънт.