Европейската комисия е одобрила допълнителен трансфер на 48,2 млн. евро да България за справяне с миграцията и охрана на границата. Това съобщиха първо от представителството на ЕК в България. Малко по-късно с новината се похвали лично премиерът Бойко Борисов в официалния си сайт и във фейсбук.

По-голямата част от сумата ще отиде в МВР - 36,3 млн. евро. Парите са за подобряване на управлението на границите, в това число и закупуване на техника за наблюдение на границите, на граничните пунктове и за подобряване на компютърните системи на граничната полиция.

Още 12 млн. евро са предвидени за подобрение на управлението на мигрантските потоци.

Решението на Брюксел да отпусне допълнителното финансиране допълва грантовите споразумения между ЕК и България, договорени на срещата на върха в Братислава. 

"Изключително съм благодарен на Европейската комисия и на президента Жан-Клод Юнкер, че спази обещанието си. Въпреки това нашите политически опоненти в България не се свениха да изрекат поредица от лъжи, включително и това, че тези пари няма да бъдат преведени на страната ни. Нека днес всеки да прецени на кого може да вярва.", написа премиерът в оставка Бойко Борисов по повод новината.