Жителите на Европа, САЩ и Русия не за първи път се опасяват от атентати навръх наближаващите коледни и новогодишни празници, пише Нюз.Ру.

Последните събития само потвърждават, че и тази година, която си отива, няма да бъде изключение.

Наскоро джихадистите от "Даеш" ("Ислямска държава") получиха заповед да увеличат броя на терористичните атаки покрай Коледа. Тази седмица бяха извършени няколко гръмки терористични акта. Най-кървавата от тях бе на коледния базар в Берлин на 19 декември, когато загинаха 12 души.

Още в навечерието на нападенията от Държавния департамент на САЩ призоваха американските граждани да внимават при пътувания до Европа. Оттам заявиха, че разполагат с достоверни данни, че терористи от "Ал Кайда" и "Даеш" заедно със свои съюзници планират атаки за Коледа и Нова година в европейски страни. Предупреждението важи до 2017 февруари 2017 г.

Отделно САЩ обещават 25 милиона долара награда за информация, която да доведе до залавянето на лидера на "Даеш" Абу Бакр ал Багдади.

Германия е в обсадно положение след берлинския атентат. Всички големи градове там са превърнати в крепости.

71 на сто, или почти три четвърти от жителите на Франция се опасяват от атентати за новогодишните празници. Никога досега това време на годината не е предизвиквало у тях толкова силни страхове за собствения им живот. 67%, или две трети от тях смятат, че най-опасните зони, в които могат да бъдат извършени атаките, са местата за провеждане на празнични мероприятия, църквите и търговските центрове. 62 процента виждат заплаха за живота си.

Бронетранспортьор охранява коледен базар в центъра на Будапеща.

В Белгия твърдят, че близо 5000 европейци, воюващи в редовете на "Даеш", могат да се завърнат в родните си страни за коледните празници. Това заплашва Стария континент с нови атентати. Външният министър Ян Ямбон обяви, че в Белгия са се върнали 117 нейни граждани джихадисти.

Във Великобритания хиляди бойци от десантните спецчасти САС заедно с агентите на контраразузнавателните служби МИ5 ще работят "на терен" по време на Коледа и Нова година. Те имат задачата да търсят сред празничните тълпи потенциални и истински терористи в Лондон, Бирмингам, Манчестър и Лийдс. Стотици граждани на Обединеното кралство, участващи в бойните действия в Сирия на страната на "Даеш", започнаха вече да се завръщат.

Всички силови подразделения в Унгария са приведени в състояние на повишена готовност. Бронетранспортьори бяха разположени на ключови места в Будапеща - край търговските центрове, министерствата, а също така край коледния базар.

Австрия въведе повишени мерки за сигурност, които ще бъдат в сила чак до 9 януари 2017 г.

Френският вътрешен министър Брюно льо Ру (в средата с цивилни дрехи) лично инструктира полицаи на Лионската гара в Париж  как да носят дежурство по празниците.

В цяла Русия бяха засилени мерките за сигурност. Причина бе убийството на посланика на страната в Анкара Андрей Карлов.

Властите в Москва призоваха руските граждани, които смятат да прекарат празниците в Европа, да избягват обществените места поради заплахата от терористични атентати. Франц Клинцевич - зам.-шеф на сенатската Комисия по отбрана и сигурност, посъветва сънародниците си в качеството на алтернатива да посрещат празниците у дома.

Ето какво се случи само за последната седмица.

17 декември

• Кюрдски терористи взривиха камион с турски военни в град Кайсери. Загинаха 13 души, а 55 бяха ранени.

18 декември

• Камзикадзе от "Даеш" се взриви в Йемен край опашка от военни, чакащи за заплати. Загинаха 49 души.

• Терористи в Йордания взеха за заложници чужди туристи в замъка "Ел Карак". При последвалата полицейска операция бяха убити 10 души.

• При спецоперация в чеченската столица Грозни бяха ликвидирани 7 бойци от местна клетка на "Даеш". 

19 декември

• Трима посетители бяха ранени при стрелба в Ислямския център в Цюрих, Швейцария.

• Бивш турски полицай уби руския посланик Андрей Карлов в художествена галерия в Анкара.

Бившият полицай Мевлют Мерт Алтънташ гърми във въздуха, след като е убил руския посланик Андрей Карлов.

• Тунизиецът Анис Амри се вряза в тълпа на коледен базар в Берлин. Жертвите на нападението са 12. 

20 декември

• Въоръжен мъж стреля край посолството на САЩ в Турция. Той бе задържан. По чудо никой не пострада.