Най-новата версия за падането на руския самолет в Черно море е претоварване. Това е съобщил пред Интерфакс източник, запознат със ситуацията.

"Свидетелските показания и други обективни данни, получине в хода на разследването, говорят, че самолетът не е могъл да набере височина и по някаква причина - може би претоварване и техническа неизправност, е паднал в морето", твърди източникът.

Той изтъква показанията на очевидци, според които самолетът необичайно дълго време е летял ниско, без да набере височина.

Според него приоритетна версия е техническа неизправност. Вероятно става дума за разваляне на агрегатите, свързани с набирането на височина, или за недостатъчна тяха на двигателите. Не е изключен и човешки фактор.

Часове по-рано друг източник съобщи пред РИА Новости, че няколко от загиналите пътници са били със спасителни жилетки. Това според него означава, че те са се готвили за евакуация от самолета.

 
Също днес руските власти официално обявиха, че основните версии за вчерашната самолетна катастрофа не включват терористичен акт.
 
Причина за трагедията може да е техническото състояние на машината или грешка при пилотиране, заяви транспортният министър Максим Соколов, който оглавява правителствената комисия по разследването.

Той обаче не отговори на уточняващ въпрос дали е възможно катастрофата да е причинена от извънредна ситуация.

"Ту-154" с 92-ма души на борда падна в Черно море малко след излизането си от Сочи. Няма оцелели при трагедията. Сред загиналите са 68 изпълнители от знаменития хор "Александров" на Червената армия. Те пътуваха за Сирия, където трябваше да пеят за руските военнослужещи в базата "Хмеймим". Смъртта си намериха и няколко телевизионни журналисти.

По-рано източник от спецслужбите също сподели пред ТАСС, че изключва версията за атентат. Причината е, че кацането в Сочи за дозареждане е направено в последния момент и предварително за него не е знаел никой. Самолетът е излетял от Чкаловското летище в Московска област и там е преминал проверка за сигурност. Той е трябвало да направи междинно кацане в чеченския град Моздок, но заразди лошото време там е бил пренасочен към военното летище в Адлер край Сочи. И там на борда са се качили само хора от граничната охрана.

На борда на разбилия се самолет трябвало да лети знаменитият певец Йосиф Кобзон. Той обаче се е отказал от пътуването поради заболяване.

Раждане на дете спасило водещия солист на хор "Александров" Вадим Ананиев. Появата на бебето го принудила да остане у дома.

В самолета трябвало да бъде и Татяна Москалкова - пълномощник по човешките права, или омбудсман на Руската федерация. Тя трябвало да занесе хуманитарни помощи в Сирия, но отложила пътуването си поради спешна командировка в анексирания полуостров Крим.

Загина обаче д-р Елизавета Глинка, известна още като Доктор Лиза и дори руската Майка Тереза. Тя е изпълнителен директор на ффонда "Справедлива помощ" и неведнъж лично е придружавала хуманитарни помощи в Сирия и Крим.

Силният вятър отнесе останките от самолета навътре в морето. Водолази възобновиха търсенето. Най-важното е да бъдат открити черните кутии на машината. Те обаче не са снабдени с лампи.

Десетте извадени от водата трупове ще бъдат докарани днес за идентифициране в Москва.

Днес в Русия е ден на национален траур, обявен с указ на президента Владимир Путин.

Премиерът в оставка Бойко Борисов изпрати днес съболезнователна телеграма на руския си колега Дмитрий Медведев заради трагецията.

"Вестта за тази огромна трагедия дълбоко ни потресе. Изразявам солидарността на българското правителство с правителството и народа на Русия и споделям болката и скръбта на семействата и близките на загиналите", се казва в телеграмата.