Барак Обама е убеден, че отново би спечелил изборите за президент, ако се бе кандидатирал тази година, предаде Си Ен Ен.

"Убеден съм в моята визия, защото съм убеден, че ако бях се кандидатирал наново и бях я артикулирал, мисля, че бих могъл да мобилизирам мнозинството от американския народ да застане зад нея", заяви отиващият си държавен глава в интервю пред бившия си старши съветник Дейвид Акселрод, взето за подкаста "Досиетата Х".

Обама обаче няма правото да се кандидатира повече. Конституцията на САЩ не разрешава повече от два президентски мандата, независимо дали са последователни или с прекъсване.

Той отхвърли критиките, според които визията му за САЩ е била само една мечта.

Според Обама кандидатката на Демократическата партия Хилъри Клинтън се е представила прекрасно на президентските избори на 8 ноември предвид много трудните обстоятелства. Той припомни, че неговата партия е получила народния вот, въпреки че изборите бяха спечелени от кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

Същевременно Обама повтори критиките си, че демократите са игнорирали цели слоеве от населението в своята предизборна кампания. Хилъри не успяла с посланията си достигне до онези американци, които не са усетили изгоди от икономическото възстановяване на страната. Това била една от главните причини за победата на Тръмп.

След като напусне президентския пост на 20 януари 2017 г., Обама иска да се наспи и да заведе съпругата си Мишел на хубава почивка.

"Имам желание също да пиша", сподели той.