Почитането на паметта на жертвите на Възродителния процес в Момчилград днес събра двама партийни лидери на едно място. Това са изгоненият от ДПС бивш лидер на движението Лютви Местан, който сега води новата си партия ДОСТ, и председателят на НПСД Корман Исмаилов. Формацията е част от Реформаторския блок и бе създадена от бившия зам.-председател на ДПС Касим Дал, бившия младежки лидер на движението Корман Исмаилов, който до неотдавна я оглавяваше.

В словото си в Момчилград Местан заяви, че е нужно обединение, което да "разгради тоталитарния модел на ДПС". 

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан пред Тюркян чешма, Могиляне. Снимка БГНЕС

По-рано поход към емблематичната чешма в село Могиляне в памет на убитата на днешния ден преди 32 години 18-месечна Тюркян, освен Местан и представители на партията му участваха още посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче, Бирей Йълмазсой и Ниязи Еврен Акьол, консули в Пловдив и Бургас, Петър Бояджиев, дългогодишен политзатворник, роднини на жертвите и репресирани по време на Възродителния процес, съобщиха от пресцентъра на ДОСТ.

Местан нарече в словото си жертвите на Възродителния процес герои на България и призова честванията в тяхна памет да са част от държавния протокол на страната.

По същото време в центъра на Могиляне традиционния си възпоменателен митинг организира и ДПС. Там беше почти цялото ръковоство на движението, начело с лидера Мустафа Карадайъ, съобщиха от пресцентъра. Карадайъ е заявил, че опитите за разделение на движението в последните години само го правят по-силно. Според съобщениято в сайта на партията лидерът е прогнозирал силно представяне на формацията на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

И ДПС имаха възпоменателен митинг в Могиляне. На тяхната сбирка имаше и партийни знамена. Снимка БГНЕС

По-рано митинг и откриване на нова паметна чешма бе организиран и в момчилградското село Ауста. 

По време на събирането пред Тюркян чешма Фикри Хасаноглу, син на убитата на днешния ден през 1984 година Айше Хасан, който живее в Турция, призовал: „Свалете знамената на ДПС. Това е място за поклон пред паметта на майка ми и другите жертви на комунизма“. Там била и Фатма Моллахасан, майка на убитата Тюркян, с дъщеря си - отново Тюркян, съобщават от ДОСТ. От формацията твърдят, че от митинга на ДПС се опитали да заглушат молитва в памет на жертвите, водена от главния мюфтия Мустафа Хаджи. 

От ДПС не последва отговор.