Въпреки колосалната загуба червеноармейският хор "Александров" ще продължи да съществува и да изнася представления, предаде Нюз.Ру.

Това съобщиха от руското военно министерство ден след трагедията към Сочи.

64-ма изпълнители от хора загинаха на 25 декември, след като самолетът, с който пътуваха, падна в Черно море малко след излитането си. Те летяха за Сирия, където трябваше да пеят пред руските военнослужещи в базата "Хмеймим". Заедно с тях загинаха още 28 души.

"Александров" е най-големият военен художествен колектив в Русия. Той наброява общо 186 изпълнители - певци, музиканти и танцьори. Това означава, че две трети от тях са живи.

Ансамбълът ще осъществи планираното си европейско турне и ще пее в Чехия през май 2017 г. През първата половина на идната година "александровци" трябва да изнесат общо 75 представления в Централна Европа. Възможно е обаче някои от тях да бъдат отменени.

Руското Министерство на културата обеща пълно съдействие за възстановяването на световно известния хор.

При катастрофата загина художественият ръководител на хора - известният композитор и диригент Валерий Халилов.

Оцеля обаче водещият солист Вадим Ананиев, известен по света като Мистър Калинка заради уникалното вокално изпълнение на едноименната песен. Той не се е качил на самолета, тъй като му се родило дете.