Израелският премиер Бенямин Нетаняху е наредил външното министерство на страната временно да ограничи всички работни връзки с посолствата на 12 държави, съобщи Си Ен Ен. Всички те са членове на Съвета за сигурност на ООН, които гласуваха "за" резолюцията в петък, която осъжда заселването на Западния бряг на река Йордан. САЩ се въздържаха, с което на практика пуснаха решението.

Мярката е срещу Великобритания, Франция, Русия, Китай, Япония, Украйна, Ангола, Египет, Уругвай, Испания, Сенегал и Нова Зеландия. Всякаква работа с техните посолства е прекратена, обясняват двама висши служители от израелската власт, което означава, че Нетаняху (който е и шеф на МВнР) няма да се среща с външните министри на тези държави, нито пък техните посланици ще бъдат приемани във Външното министерство.

Освен това пътуванията на израелски министри към тези държави ще бъде ограничено. Израелските посланици в чужбина обаче няма да спрат работата си.

Това стана след като Нетаняху, привика десет посланици и им заяви колко е възмутен от вота в Световната организация. Според него решението "няма законова сотйност и е грубо нарушение на международното право и сериозна пречка пред идеята за две държави, които живеят една до друга в мир и сигурност".

Нетаняху обеща още, че ще направи всичко възможно резолюцията да бъде отменена. Това явно е първата стъпка в неговите усилия.

Най-сериозен удар за Израел обаче бе решението на САЩ да се въздържат и да не използва правото си на вето, въпреки че традиционно подкрепят Израел в подобни гласувания. При управлението на Барак Обама обаче отношенията не са толкова безупречни. Премиерът Нетаняху обяви, че ще се срещне с Доналд Тръмп по въпроса, когато избраният за президент встъпи в длъжност.

Самият Тръмп написа в туитър, че всичко това ще се промени след 20 януари 2017 г., когато влезе в Белия дом. По време на предизборната си кампания той обеща да премести посолството на САЩ в Ерусалим. Нещо, което този месец бе потвърдено и от дъщеря му Иванка, която очевидно играе голяма роля сред съветниците на милиардера.