Следственият комитет в руския сибирски град Иркутск арестува регионалния зам.-министър по имуществените взаимоотношения заради масовото отравяне с разтвор от глог за вана, предаде Нюз.Ру.

77 станаха местните жители, починали от 17 декември насам след употреба на концентрата. Етанолът в него е бил заменен с метанол, чието смъртоносно въздействие се е оказало по-бързо.

Зам.-министър Евгения Нефьодова е задържана по обвинения в небрежност. Министерството й отговаря за предоставянето на парцели, на които се издигат временни съоръжения. На един от тези парцели била поставена будка, в която се продавал смъртоносният "Глог". От миналата година досега сътрудници на ведомството връчили на Нефьодова три доклада за нарушения от страна на търговеца на законодателството за продажбата на алкохол. А арендаторът бил няколко пъти глобяван. Чиновничката обаче се ограничила с изпращането на предупреждения, вместо да закрие обекта.

23-ма са вече арестуваните във връзка с масовото отравяне. Сред тях е и Михаил Лужнов - регионалният шеф на Роспотребнадзор, което е кратката форма на Федералната служба за надзор в сферата на защитата на правата на потребителите и благополучието на човека. Лужнов е приет в болница със сърдечен пристъп, съобщиха от Следствения комитет.

Търговията с концентрата убиец е започнала по идея на неназован засега гражданин на чужда държава, твърдят властите в Иркутск. За чужда следа в отравянето пръв спомена президентът Владимир Путин на голямата си годишна пресконферения на 23 декември. Нито той, нито регионалната управа обаче споменаха конкретна страна.

След като в Иркутск са иззети десетки хиляди литри "Глог", местните жители се ориентират към портокалов концентрат за вана, предаде Лента.Ру. Агенцията се позовава на запознати със ситуацията. Подобно на глоговия разтвор, портокаловият също е опасен за пиене. На етикетите и на двете течности се съдържат предупреждения.

Вчера руският премиер Дмитрий Медведев забрани продажбата на течности за битови нужди, в които концентрацията на спирт е над 25 на сто.

Същевременно редица руски медии твърдят за масово отравяне в друг град в Русия. Става дума за Оренбург, намиращ се недалеч от Казахстан. Според официални съобщения е починал един човек, а неуточнен брой са се отровили от внесени от централноазиатската република водка и уиски менте. И в тези питиета етанолът бил заменен с метанол. Медии обаче твърдят, че умрелите са повече, но никоя не назовава конкретна цифра.