Лекари от "Роял Марсдън Хоспитъл" потвърдиха диагноза, поставена преди повече от 200 години от един от най-влиятелните хирурзи в медицината. Това е Джон Хънтър, който през далечната 1786 година поставя на свой пациент диагнозата "тумор, твърд като кост". За откритието разказа здравната секция на новинарския сайт на Би Би Си. 

Докторите в лондонската болница сега са изследвали материал от въпросния пациент и бележките на хирурга по случая. Те са запазени в музей в британската столица, кръстен на него. И освен че потвърждават диагнозата отпреди два века, онколозите вярват, че мострите, завещани от д-р Хънтър, могат да подскажат как ракът се променя с годините. 

"Всичко започна като малко шеговито проучване, но останахме изумени от работата на Джон Хънтър", казва пред Би Би Си д-р Кристина Месуи от екипа на болницата, която изследва случая.

Кой е д-р Хънтър

Джон Хънтър става хирург на крал Джордж Трети през 1776 година и е един от лекарите, за които се смята, че превръщат тази част от медицината от "касапница" в научна медицинска дисциплина. Има и слухове за него, че сам се е заразил с гонорея - направил си експеримент, докато пишел книга за венерическите болести. Огромната му медицинска колекция в момента се намира в Музея на Хънтър в Кралския колеж по хирургия.

Част от архива на учения е и описаният случай на мъж, който през 1786 г. пристига в болница "Сейнт Джордж" с твърд отток в долната част на бедрото. 

"Изглеждаше като удебеляване на костта, увеличаваше се доста бързо... При изследване на заболялата част се установи, че отокът се състои от субстанция, заобикаляща долната част на бедрената кост, приличаща на тумор, произлязъл от самата кост", пише хирургът.

Той взима решение да ампутира крака на пациента и той се възстановява бързо в следващите 4 седмици. 

"От този момент нататък обаче пациентът започва да губи тегло и да се влошава, дишането му се усложнява", продължават бележките. 

Мъжът умира след 7 седмици, а аутопсията установява, че костните тумори са се разпространили в белите дробове, ребрата и областта около сърцето. 

Как диагнозата е потвърдена днес

Повече от 200 години по-късно материалът от пациента, запазен от д-р Хънтър, попада в ръцете на д-р Кристина Месуи.

"Поглеждайки материала, диагнозата "остеосаркома" изглеждаше очевидна, а написаното от Джон Хънтър преди два века е толкова невероятно точно и напълно съвпада с това, което знаем за диагнозата и поведението на болестта в наши дни", казва тя. - "Големи количества от нови костни образувания и образуване на тумор наистина са характеристиката на рака на костите", допълва лекарката.

Д-р Месуи търси второ мнение от колегите си в лондоската болница "Ройал Марсдън" и те тестват материала от пациента от 1786 г. с най-новите технологии, известни днес, за да потвърдят диагнозата, поставена още тогава от Джон Хънтър. 

По думите на лекарката, която е тесен специалист по диагностицирането на сарком, свършеното от д-р Хънтър е повече от впечатляващо и на практика начинът, по който е подходил към пациента е почти същият като този, който медиците биха приложили и днес. Според д-р Месуи обаче най-важната част от изследването й върху работата на д-р Хънтър предстои. 

Как 200-годишният тумор може да помогне днес

Екипът от британски онколози, начело с д-р Месуи, започват мащабно изследване, в което да сравнят материала, оставен от д-р Хънтър с материал от сегашни тумори. Ще се сравнява и изследва материалът и под микроскоп, и с генетични тестове. Целта е да се установи дали има разлики и какви са те. Според лекарката това означава опит да се проследи 200-годишната еволюция на рака, дали и как заболяването се влияе от начина на живот и навиците на хората, какви са рисковите фактори за отключването на заболяването тогава и сега.