Премиерът на Япония Шиндзо Абе стана първия японски министър-председател, поклонил се в мемориала на загиналите в Пърл Харбър. На 7 декември пред 75 години японската имперска авиация атакува американската база, което става повод за влизането на САЩ във Втората световна война.

"Никога не бива да повтаряме ужасите на войната", заяви Абе.

Визитата му бе съвместна с президента на САЩ Барак Обама. Тя се възприема като символичена демонстрация на силата на двустранните отношения по-малко от месец преди в Белия дом да влезе Доналд Тръмп. Абе вече се срещна с Тръмп през ноември и след разговора го нареме "лидер, на когото може да се има доверие".

Абе и Обама мълчаливо почетоха загиналите с полагане на венци пред стената с имената на загиналите, намираща се над потопения кораб "Аризона". При експлозиите след попадение на бомба на борда му загиват почти 1200 души - близо половината от всички жертви на атаката срещу воненоморската база.

"Към президента Обама, народа на Съединените американски щати и хората по света - като премиер на Япония изразявам искрените си и вечни съболезнования за душите на онези, които изгубиха живота си тук", каза Абе.

Седмици преди визитата от Токио и Вашингтон обясниха, че премиерът няма да поднесе извинение за нападението.

В контекста на експанзията на китайска военна активност в района Обама заяви, че американско-японският съюз никога не е бил по-силен.

Тази година Обама стана първият действащ президент на САЩ, посетил Хирошима, където американците пускат първата атомна бомба в историята през 1945 г. Това е и причината Япония да капитулира, с което се слага край на Втората световна война.