Бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров заяви пред бТВ, че европейските граждани не трябва да свикват с терористичните актове, а напротив - трябва да осъзнаят заплахата. Според него мигрантите въобще не е трябвало да бъдат допускани в Европа. Гяуров коментира, че още преди 2-3 години е било ясно, че тези хора нямат никакво намерение да се съобразяват с културата и порядките в Европа и са станали част от криминалната мафия.

"Защо трябва въобще да са в Европа? Действителните бежанци са не повече от 16-18%. Всички останали нямат място в Европа. Задължително трябва да се върнат", заяви Гяуров.

И припомни, че сега Германия предприема точно такива мерки след последния атентат в Берлин - екстрадиция, затягане на режима на свободно придвижване на хора и т. н. Според Гяуров обаче тези мерки са "след дъжд качулка".  Той припомни, че вече е известно, че атентаторът от Берлин е бил многократно засичан в нелегална дейност, бил е в забранителни списъци, имало е две конкретни предупреждения за него в Германия и в случая има и субективна вина.

"Не е тайна, че дори германското общество се радикализира. Въпрос на психология. Всеки в Европа си мисли, че на него ще му се размине. Дано и ние се осъзнаем по-скоро, без да ни се случва това", каза Гяуров.

Според него предупреждения за възможни терористични актове има към всички държави, включително към България, защото службите за сигурност са длъжни да го правят дори "при най-малкия информационен фрагмент".

"Европа вече е радикализирана, вече има тежки настроения срещу тези хора, те са резултат от невземането на мерки", смята Гяуров.

Според него трябва да има превенция и изучаване на терористите. Гяуров смята, че законодателството не е достатъчно. У нас вече имало един нелош антитеористичен закон, но въпросът е кой го прилага, защото в момента ръководството на полицията и службите не се справят, е мнението на бившият шеф на НРС. 

"Ако отново не случим на ръководство на полиция, на служби така ще си остане. Онези ден на Каспичан отново бяха хванати някакви мигранти, които не са бежанци. В центъра на София ще видим хора без документи и с неясна самоличност. Нито професионалното, нито политическото ръководство се справя. Факта, че на "Лъвов мост", Съдебната палата, Халите може да има хора с неясна самоличност означава точно това", каза Гяуров.

И допълни, че има предвид както полицията, така и службите. Според Гяуров трябва да има обществен натиск върху политиците, от които това зависи.