Тези дни министърът на отбраната на Пакистан Асиф Хаваджа заплаши Израел с ядрено оръжие, след като новинарският сайт AWD News публикува измислена новина за заплахи срещу Пакистан от страна на Израел, съобщава Би Би Си.

В съобщение в сайта под заглавие „Ако Пакистан прати войски в Сирия под какъвто и да е претекст, ще разрушим тази страна с ядрено нападение“ е цитирано заявление на „министъра на отбраната на Израел Моше Ялон“, според което, коментирайки плановете на Исламабад да се присъедини към бойците на ИД в Сирия, Ялан предупреждава за ядрен удар по Пакистан.

Асиф Хаваджа отговаря на това съобщения на своята официална страница в Туитър:

„Израел заплашва Пакистан с ядрен отговор заради ролята ни в борбата срещу Даеш. Израел забравя, че Пакистан също е ядрена държава“.

Малко по-късно с коментар на ситуацията се включва и израелското военно министерство. Оттам заявяват, че съобщението, на което е отговорил пакистанският министър, е недостоверно, и че Ялон никога не е произнасял думите, приписани му от сайта.

Междувременно израелски медии коментират, че малко по-внимателен анализ на публикацията би помогнал на пакистанската страна да осъзнае високото ниво на недостоверност на дописката още преди официалното опровержение от израелското Министерство на отбраната.

Първо: Израел никога не е признавал официално, че разполага с ядрено въоръжение. Второ: Израел заема подчертано неутрална позиция по отношение на въоръжения конфликт в Сирия и не участва в него по никакъв начин. И трето: Ялон не е военен министър на Израел вече 6 месеца – той подаде оставка от този пост през май 2016 г. и от тогава не е член на правителството. Така че дори и да беше направил такова изявление, то не би могло да се смята за официална заплаха към когото и да било.

В последните месеци много специалисти изразяват все по-силно безпокойство от широкото разпространение на фалшиви новини чрез социалните мрежи, както и в много сайтове без ясна собственост. Повечето читатели не проверяват достоверността на прочетеното, което позволява на авторите на такива „новини“ да манипулират сериозно общественото мнение.

В началото на декември мъж откри огън в пицария във Вашингтон, след като бил убеден от фалшиви репортажи, че тя е била използвана за блудства с деца. Той твърди, че е дошъл да разследва „Пицагейт“, безпочвена конспирация, която лъжливо твърди, че Хилари Клинтън и шефът на предизборния й щаб в президентската кампания Джон Подеста ръководят педофилска мрежа от задните помещения на пицарията. Историята се разпространяваше широко в интернет по време на предизборната кампания в САЩ.

"Площад Славейков"