И Китай обяви, че планира разрастване на космическата си програма. Като първа цел е кацане на тъмната страна на Луната до 2018 г. и достигане до Марс до 2020 г., разказва Си Ен Ен.

Космическата агенция на комунистическата държава проведе вчера пресконференция, при която обяви новата програма. Тя ще включва пращане на орбитална сонда до Червената планета, а след това - марсоход или роувър.

"Крайната ни цел е до около 2030 г. Китай да бъде една от големите космически сили на света", обяви Ву Янхуа, зам.-директор на агенцията.

Това няма да е лека задача за Китай, който се включи сравнително късно в надпреварата за Космоса - страната прати първия си сателит през 1970 г., след като САЩ успяха да пратят човек на Луната. Но в последното десетилетие Поднебесната империя наваксва бързо - от 2003-а насам оттам са пратили пет екипажа в Космоса, роувър на Луната и са пуснали космическа лаборатория, която се надяват да е първа стъпка към 20-тонна космическа станция.

Ву добави, че страната все още изучава възможността да прати човек на Луната, но се фокусира за момента върху мисии с роботи към най-близкия ни спътник.