"Първо това не е задача на Външно министерство, има междуведомствена комисия за експортен контрол. Тя е под ръководството на друго ведомство, така че Външно министерство участва дотолкова доколкото дава становища за международните стандарти, които трябва да се спазват в такива случаи.

Едно може да кажем със сигурност - че българската държава спазва стриктно тези стандарти и не изнася оръжие за Сирия от началото на конфликта в тази страна през 2011 г."

Това заяви външният министър Даниел Митов по бТВ по повод твърденията на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че български оръжия с изтекъл руски лиценз са били открити в Сирия.

В никакъв случай не мога да приема обвинения от този тип и то от страна, заради чиито бомбардировки загинаха множество цивилни в Алепо, коментира Митов. И добави:

"Бих бил безкрайно щастлив и бих приветствал присъединяването на Руската федерация към договора за търговия с оръжия, към който тя не е част, към конвенцията за забрана на касетъчните боеприпаси, към конвенцията за забрана на противопехотните мини. Това би ограничило достъпа на руско оръжие и боеприпаси както в Сирия, така и в Източна Украйна".

Външният министър определи като "невярно" изказването на Мария Захарова, че произведеното в България оръжие е по руски лиценз, че тези лицензи са изтекли и българската страна не проявява интерес те да бъдат продължени.

"Тя твърди, че от началото на 90-те години този въпрос е поставян. Да, в различни формати и комисии този въпрос е разглеждан, но да припомним следното: след разпада на Съветския съюз лицензите за голяма част от въоръжението, произвеждано по съветски образец, спират да бъдат обслужвани. И държавите постепенно започват да произвеждат оръжия по своя технология - въвеждат изменения в технологиите, в материалите, което ги прави по същество различен продукт. Това е българската позиция", каза още Митов и заяви, че не очаква да се стигне до дипломатически скандал между Русия и България.

Министърът се застрахова, че ако все пак имало българско оръжие в Сирия, то може да е стигнало по различни начини до там. Това било въпрос на разследване. "Но там (в Сирия) има купища руско оръжие и е хубаво руската федерация да си даде сметка и да не морализаторства срещу България, която стриктно си спазва международните ангажименти", допълни Митов.