ТИР вися близо два часа от виадукта "Бебреш" на автомагистрала „Хемус”, предаде bTV. Аварийните екипи са били веднага мобилизирани да изтеглят товарния автомобил от ръба и операцията е приключила успешно, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Камионът бил с полска регистрация. Возилото е поднесло, пробило е мантинелата и кабината е надвиснала над 120-метровата пропаст.

Шофьорът е изваден невредим от кабината. Той е бил в шок, но не е пострадал при инцидента. Откаран е в болница за медицински преглед.

Движението по магистралата е възстановено и в двете посоки.

По други участъци от същата магистрала движението бе временно ограничено заради снегопочистване и обработване на пътните участъци. От АПИ съобщиха, че над 900 машини обработват републиканските пътища в районите със снеговалеж. Всички пътища вече са добре почистени и проходими при зимни условия, уверяват от агенцията.

През нощта пътната мрежа е обработена с химически вещества и сол против обледяване. Днес температурите ще се повишат, което ще ускори снеготопенето и следобед пътищата отново ще се обработват.

Превалявания от сняг има в Западна и Северна България - в областите София, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново. На някои места снежната покривка достигна 35-40 сантиметра, а в Ловешка област на места е до 70 сантиметра.

До 5 ч тази сутрин беше ограничено движението на товарни автомобили над 12 т по автомагистрала „Хемус“ в участъка София – Ябланица - за да се почисти трасето.

Жълт код е обявен днес в 14 области заради силен вятър. Предупреждението е в сила за областите Кюстендил, Благоевград, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Варна.

В тези райони ще духа силен и бурен северен вятър със средна скорост 10-15 м/сек и пориви до 24 м/сек, на места и до 28 м/сек.

Затворен за движение на всички МПС е проходът Троян-Кърнаре.