Френското сатирично издание "Шарли Ебдо" скандализира за пореден път - сега с поредица от карикатури, посветени на падналия руски самолет ТУ-154 в Черно море. Публикациите са от 28 декември.

Първата рисунка представлява падащ самолет с изражение на хорист, който пее: "Аааааа", а текстът гласи: "Репертоарът на Хора на Червената армия се разширява".

 

Втората карикатура отново е на падащ самолет, придружена от саркастичния коментар: "Лоша новина. Путин не е бил там".

Военният самолет на Русия падна в Черно море на 25 декември. На борда му е имало 92-ма души - членове на Хора на Червената армия, известен като академичен ансамбъл "Александров", журналисти, председателят на фонд "Справедлива помощ" Елисавета Глинка. Всички са загинали.

Самолетът е пътувал за Сирия, където изпълнителите трябвало да изнесат новогодишно представление пред войниците в авиобаза до Латакия.

Карикатурите предизвикаха масово възмущение в социалните мрежи в Русия. 

Официална Москва остро осъди карикатурите, които бяха определени като мерзост и загуба на човешко достойнство.

"С кощунствените карикатури на трагедията с Ту-154 сътрудниците на "Шарли Ебдо" окончателно извадиха себе си не само от редиците на журналистите, но и на цивилизованите хора", написа във Фейсбук  Константин Долгов, упълномощен от руското външно министерство по въпросите на правата на човека, демокрацията и върховенството на правото.

"Да се обръща внимание на карикатурата, публикувана във френския сатиричен вестник "Шарли Ебдо" на тема падането на руския самолет Ту-154 над Черно море е унизително за нормалния човек“, заявява и говорителят на руското министерство на отбраната ген. Игор Конашенков пред ТАСС.

Той определя действията на карикатуристите като "мерзост".

"Карикатурите в "Шарли Ебдо" са извън човешкия морал и закона. Това е екстремизъм, който няма отношение към творчеството и журналистиката", казва заместник-говорителят на руския парламент Ирина Ярова.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че публикуването на карикатури за разбития самолет и за убития посланик в Турция "за пореден път демонстрира какво представлява в същността си западната демокрация и свобода на словото".

В профила си в Инстаграм Кадиров написа: "И по-рано съм говорил, и сега повтарям, че редакционната политика на списанието е аморална, безнравствена и нехуманна. Това няма никакво, нито пряко, нито косвено отношение към свободата на словото. Убийството на Андрей Карлов и катастрофата на Ту-154 се въприема от милиони руснаци и от нашите приятели по целия свят като лична мъка, а "Шарли Ебдо" се надсмива над нашата национална трагедия. Нека и днес онези, които викаха "Ние всички сме "Шарли" да облекат отново тениските си и онези, които в стройни колони маршируваха по улиците на Париж, отново да се съберат пред Елисейския дворец".

Във връзка с реакцията на Русия, от френското външно министерство заявиха, че се дистанцират от изданието.

"Ръководството на страната няма отношение към работата на вестника и неговите сътрудници имат свободата да изразяват собственото си мнение", се казва в позицията на френското външно министерство.

Това е вторият случай, в което френското списание се гаври с руска самолетна катастрофа. Преди година публикува серия карикатури за катастрофата с пътническия самолет Еърбъс в Египет, при която загинаха всички 224 души на борда.

Едната картинка е как "Даеш" се пази, защото бомбардироките на руската авиация са станали по-интензивни, а другата се гаври с руския "лоу кост", т.е. - нискотарифни полети.

Тогава Кремъл остро осъди публикацията.

„В нашата страна може да наречем това с една дума: кощунство", коментира тогава Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин.

И добави, че това няма нищо общо с демокрацията или себеизразяването.

Руски художници отговориха тогава с поредица от свои картинки.

На тази смъртта седи и си повтаря, че "карикатуристът също е човек на изкуството..."

Припомняме, че 10 журналисти от "Шарли ебдо" и двама полицаи бяха разстреляни през 2015 г. заради карикатури, осмиващи исляма и пророка Мохамед.