„За 2016 г. случаите, при които сме заловили незаконно проникнали в страната мигранти, на вход и изход, са над 300. От тях немалка част са проникнали в товарните автомобили без знанието на водачите“.

Това съобщи главният комисар на МВР Георги Костов на брифинг в София.

Зам.-директорът на ГД "Гранична полиция" Стоян Иванов уточни, че точният брой на задържаните лица на входа на българо-турската граница от началото на годината е 294, а на изход в товарни автомобили на българо-румънската граница – 70.

Двамата представиха брошури с указания за обезопасяване на товарните автомобили срещу проникване на нелегални мигранти. Изготвени са половин милион информационни флаери – 400 000 на български език и 100 000 на английски и турски език, каза гл. комисар Георги Костов. Листовките вече се разпространяват. Инициативата е осъществена с партньорството на АЕБТРИ - Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата.

„Указанията имат практична насоченост. Разпространението им сред водачите има за цел да ограничи случаите на незаконно преминаване на държавната граница, както и да повиши сигурността на водачите на МПС“, каза Костов.

По думите му рискът може да бъде минимизиран, ако водачите са информирани и спазват предписанията, дадени в листовките.

"Съвместната инициатива идва тъкмо навреме, тъй като практиката показва, че с влошаването на метеорологичните условия и затрудняването на пешеходните маршрути нараства вероятността от нелегално преминаване на границата чрез товарни автомобили“, обясни Стоян Иванов.