Близо шестгодишният кървав конфликт в Сирия може да спре.

Руският президент Владимир Путин съобщи, че е постигнато споразумение за прекратяване на огъня в Сирия и готовност за начало на мирни преговори. Това предадоха агенциите Ройтерс и ТАСС.

Ройтерс предава думите на Путин, че правителството на Сирия и опозиционните групи в страната са подписали няколко документа, които ще влязат в сила в полунощ между 29 и 30 декември 2016 г. Договорките обаче не включвали "Ислямска държава", фронта "Нусра" и свързаните с тях групировки. Президентът казал още, че Русия се е съгласила да намали военното си присъствие в Сирия.

Би Би Си допълва, че информацията е потвърдена и от външното министерство на Турция.

„Току-що пристигна съобщение, че днес, преди няколко часа се е случило събитие, което ние не просто дълго чакахме, но за чието приближаване много работихме. Подписани са три документа.

Първият е между сирийското правителство и въоръжената опозиция - за прекратяване на огъня. Вторият документ е комплекс от мерки за наблюдение и контрол на споразумението за прекратяване на огъня. И третият е заявление за готовност за начало на мирни преговори за решаване на кризата в Сирия“, заяви Путин по време на среща с министрите на отбраната и на външните работи, цитиран от ТАСС.

Руският президент добавил, че споразумението относно Сирия е крехко и затова изисква специално внимание. По думите на руския държавен глава постигнатите резултати за нормализиране на обстановката в Сирия са благодарение на работата на Русия с партньори в региона – Турция и Иран.

Гражданската война в Сирия започна през март 2011 г. Под влияние на Арабската пролет тогава в страната започнаха протести, които ескалираха до въоръжени сблъсъци със силите за сигурност. Протестиращите настояваха за край на управлението на партия Баас и президента Башар Асад, чието семейство управлява Сирия от 1971 г. насам. През лятото на 2011 г. дезертирали сирийски офицери основаваха Свободната сирийска армия (ССА), чиято цел е "да свали режима на Асад“.

През 2012 г. имаше опит за прекратяване на огъна, като с мисията се беше заел Кофи Анан, специален пратеник на ООН за Сирия. Мирният план обаче се провали.

През есента на 2015 г. Русия се намеси в конфликта след апел на Башар Асад. Руската авиация започва масирани въздушни атаки срещу позиции на Свободната сирийска армия и "Ислямска държава".

Над 400 000 сирийци загубиха живота си от избухването на въоръжените сблъсъци през 2011 г., а близо 5 млн. бежанци напуснаха страната.