"Пред вас кандидатствам за работа. Искаме да направим партия, която да се отличава. Вече го правим поне с начина на финансиране".

Така председателят на Инициативния комитет за учредяване на Движение "Да, България" започна срещата с българи от чужбина и страната в клуб "Перото" в София. Той представи идеята за новата формация с акцента върху борбата с корупцията и борбата за законност, но и с идеята ,че предстои новата формация да разработи политики във всички сфери на живота - образование, инвестиции, икономика. 

"Не говоря за България на три морета, а за България на пет континента", заяви Иванов, обръщайки се към сънародниците ни в чужбина. По думите му това е огромен потенциал за страната ни, а бъдещата партия ще е гарант и за въвеждането на електронно гласуване, и за електронно правителство. "Организираме тази среща с българи, които живеят в чужбина, за да поговорим как заедно бихме могли да почнем да мислим за България не като малка, смачкана страна, а като една голяма страна", каза още бившият правосъден министър. 

Една от идеите, която Иванов лансира, е почерпен опит от Гърция, където се правят летни училища за деца от гръцки произход, за да бъдат по-свързани със страната си. И обеща, че това би било едно от първите неща, които "Да, България" ще направи, след като вземе първия транш субсидия след предсрочните парламентарни избори напролет и влизането си в парламента. 

Участниците в разговора бяха активни, но част от въпросите закономерно повтаряха теми от предишни разговори - властта ли е целта, как и най-вече с кого би се постигала тя, как новата формация би се предпазила от хора, които прескачат от партия в партия, какви са гаранциите, че сред учредителите няма такива и т.н. Част от отговора отново беше, че овата формация тепърва се формира.

"Нашата цел е не просто властта, а възможността да променим страната си. Единият начин е да участваме в правителство. Това може да стане с поемане на много ясни политически ангажименти, а това е доста изключващо за определен тип политически животни...

Имаме закон, който забранява участие на офшорни фирми в обществени поръчки, внесен от Йордан Цонев и Делян Пеевски. За да се отстреля темата... Ние ще предложим работещ вариант. Ние ще предлагаме правила. Ще предложим пълна програма, в това число и с лустрация във втори вариант. Всеки, който иска да работи с нас, ще трябва се подпише под нашата програма", каза още Иванов.

По думите на бившия министър гаранцията, която може да даде за хората, които са с него в начинанието, е тази, че "всеки има физиономия, но аз не разбирам как я захвърляш, само за да станеш депутат". По думите на Иванов сред всички 77 души в Инициативния комитет той е "най-употребеното" политическо лице. За останалите каза, че "не са хората, които ще влязат в политиката да богатеят и за слагат неправилни думички между “Да” и “България”.

"Аз бях няколко месеца министър. И за това време смятам, че съм дал поне някаква индикация, че има корелация между думи и дела. Аз подадох оставка, заради провала на конституционната реформа, но и заради още нещо - скандалът "Яневагейт", който искахме да бъде разследван дори с риск да стигне до ниво министър-председател. Тогава 25 съдии поиската да бъдат изслушани, за да споменат думата "корупция". Всъщност това беше причината за загуля политическа подкрепа тогава", каза още Иванов.

Той подчерта, че неговата работа ще е да запази вододела между "Да, България" и онези политици, които или не са правили нищо за върховенството на законноста у нас или са правили тъкмо обратното. И пак подчерта, че това изискване стеснява доста кръга от политици, с които може да се работи заедно.

На няколкото реплики от залата, че в говоренето липсва конкретика, той отвърна, че все пак партията е в първите си три седмици от анонса за политически проект. По думите му обаче разговорът за законността е конкретен.

"Когато хората са обречени на безправие, когато държавата се появава само като башибозук, това е контретен разговор, а не абстрактен. Дали става дума за пенсионер, който не може да разчита на сигурност, дали е човек, който едвам се справя с малкия си бизнес или вижда как с еврофондовете се превърнахме в страна от латиноамерикански тип с едри земевладелци - това е конкретен разговор за страната ни", каза Иванов.

Попитан дали е вярно усешането, че се върви към партия, чийто таргет е градската ингелигенция, Иванов припомни думи на Кольо Генчев: "Всеки градски интелигент в България пази на тавана цървулите на дядо си. Дори и с това не мога да се похваля – дядо ми е дошъл бос в София". На критика към името на новата формация пък отвърна кратко: "Дали името ни е удачно или не – вече е написано на стената. Ще трябва да го пълним със съдържание".

По думите на Христо Иванов задаването на тона и на дневния ред съвсем не е работа на мнозинства. "Когато има енергия и сме единствените, които искаме да бъркаме в окото на прасето, това може да има неподозирано голям ефект", заяви още той.

Ето и видеото от срещата: