„Винаги ще се възхищавам на хората на изкуството и на хората от спорта, които успяват въпреки всичко да печелят медали. До момента никой не ме е очаровал с каквато и да е постъпка в политически аспект“, сподели Камен Донев в интервю пред Виктор Николаев по Нова телевизия.

На въпрос дали е получавал предложения да подкрепи нечия партия, Донев отвърна, че е имало такива:

„Искали са, но те дори не могат да си представят какво трябва да направят, за да ме привлекат – защото повечето от тях са плиткоумни същества. Те не могат да метнат напред, в бъдещето, не искат, не се интересуват от бъдещето, а от утре-то. Искат утре да имат всичко, да им е мазничко, угоено, спокойно и топличко, да гледат лошо от колите си и да презират“.

Според Донев, изборите са денят, в който народът избира онзи, когото после ще презира. Съзнаваме, че е така, но въпреки това даваме своя глас. Актьорът сподели, че редовно гласува, макар не винаги да е очарован от своя избраник.

На въпрос как си представя бъдещето на България, актьорът заяви, че по-скоро е оптимист – защото вярва в българския дух. А като белег за псевдо-патриотизма посочи делата:

„Когато някой много говори за патриотизъм, работата не е наред. Патриотизъм е построеното, помогнатото… Аз искам това да виждам: написана е книга, построена е сграда, помогнато е на някой – а не тези, които веят знамена и ми се правят на герои. Но всичко това вече приемам за нормално, за част от цялата палитра, от този безумен паноктикум, който е България“.

Според Камен Донев бежанският поток в България е цената, която страната ни плаща, за да бъде в Европейския съюз, ние сме антре.

„Психическата деформация на българина е достойна за книгата на рекордите Гинес – казва актьорът. – Виждаш хора, които са откровено обсебени от властта, които говорят абсолютни глупости, за които няма нищо свято. Същевременно ценностната система е обърната – кое е хубаво и кое – не, кое е красиво и кое – не – всичко това става миш-маш. Има безхаберие, злоба. Но има и добри хора, има и състрадателност.

Тези времена отвориха долап, в който дълго време са стоели едни животинки, които изведнъж мутираха и се превърнаха в чудовища.“

Актьорът не разбира защо нашите политици не се обръщат към народа, защо не му говорят откровено за положението – не само по телевизията, а дори във Фейсбук. Донев твърди, че политическата класа се държи с българите като с „овце, които дои – а няма приятелство, няма загриженост, няма болка“. Затова – убеден е той – България винаги ще бъде третирана като буфер, като място, където някакви хора са на изчакване.

„Не искам да обиждам българския народ, но така политиците ни гледат на нас – продължава актьорът. – А когато ти се държиш по този начин, съседните народи също ще се държат така с теб. Виновни сме ние, защото малко се възмущаваме, малко протестираме, бързо свикваме с несправедливостта.“

Камен Донев смята, че ние страдаме от това, че не можем да се понасяме един-друг:

„Има много прост народ, хора-егоисти, които не се извиняват, не знаят какво е толерантност, кавалерство, да дадат път… Те са като говеда, израснали не знам къде, в обор или на някой кър. Гледат само напред, натискат, искат да смачкат другия, да са първи на всяка цена.

Българинът страда от големи комплекси – те се транспонират в автомобили, в поведение, в изказ… Тези неща ти дават илюзорното възприятие, че си стойностен. Когато унижиш другия, когато му отнемеш предимството, когато го наругаеш, когато си „над него“ – ти се чувстваш овластен. Проблемът е, когато някой друг постъпи по същия начин с него.“

"Площад Славейков"