САЩ гонят от страната 35 руски дипломати и семействата им, съобщи Reuters. Дават им 72 часа да напуснат пределите на държавата.

Това е следствие от обещанието на Обама от средата на декември да отговори подобаващо на Русия за кибератаките. По-рано този месец ФБР подкрепи позицията на ЦРУ по въпроса за вмешателството на Москва. Същата позиция, по информация на Washington Post, поддържа и националното разузнаване на САЩ.

По мнение на американските спецслужби, Русия се е опитвала да влияе на хода на предизборната камания в Щатите не само за победата на Доналд Тръмп, но и за "подриване на доверието в избирателната система за президент в САЩ".

Експертите .по кибербезопасност са стигнали до извода, че зад атаките на сървърите на американските партии, които се провеждаха през лятото на 2016-та година, стоят хакерските групи  Fancy Bear и Cozy Bear. Предполага се, че те са свързани с руските спецслужби, в това число с разузнаването.Кремъл отрече всички обвинения за причастност към кибератаките. Барак Обама обаче разказа, че атаките са били прекратени след като той през септември помолил президента на Русия Владимир Путин да ги спрат. 

Преди изгонването на дипломатите, САЩ въведоха санкции срещу редица чиновници от Русия, се казва в сообщение на американското министерство на финансите. В списъка фигурират чиновници от руското Главно разузнавателно управление към Генералния щаб, включително и началника на ГРУ Игор Коробов, Сергей Гизунов, Владимир Алексеев (зам.-началник на ГРУ) и Игор Костюков. Там влизат и хакерите Алексей Белан и Евгений Богачев.Ограничителни мерки са въведени по отношение и на ФСБ и ГРУ, а също и компаниите ЦОР Security, Автономната организация "Професионално обединение на конструкторите на системи по информатика" и компанията "Специален технологичен център".