Българите не знаят какво направиха, гласувайки на референдума; от "Позитано" още не са разбрали, че ген. Радев не е кандидатура на БСП, а Бойко Борисов си прави сметка да управлява с патриотите и Веселин Марешки...

Около тези основни тези се обединиха в обзор на миналата политическа година Любен Дилов - син, Владимир Каролев и адвокатът Николай Хаджигенов в студиото на Нова тв. "Откровен политически дебилизъм. Смеем се, защото иначе трябва да плачем с глас" - така Хаджигенов обобщи избора на ГЕРБ на кандидатурата на Цецка Цачева и изказването на лидера за "майката на нацията".

"Живеем в толкова удивителна и смешна ситуация – ние в момента живеем в условията на преврат, имаме суспендирана конституция! В миналото са излизали на улицата и са се водили въоръжени борби при такава ситуация, а сега се тъпчем в моловете, тече някаква веселбица...", допълни го сценаристът и политик.

Дилов каза още, че политическият елит не може да формулира по-дългосрочни задачи от това да санира някой блок...

Той предизвика смях у другите събеседници, след като пуснаха запис на Слави Трифонов, който казва, че когато реши да пее, ще пее, когато реши да прави референдуми, ще прави, а когато реши да прави секс, ще прави...

"Когато се прави по-често секс, се правят по-малко референдуми, коментира язвително Дилов.

Познавам Слави от доста години - той има изключителен усет за обществената енергия и той даде канал на една обществена енергия. Това също е от липсата на посока. И се явиха едни лесни 3 въпроса, които никак не са лесни", коментира той.

Според него  на Трифонов никак не му се прави партия в момента.

"Идеята да се прави референдум беше чудесна, изпълнението беше под всякаква критика. В незнанието си – имам предвид него и екипа му, – защото те не знаят как работи това нещо, което наричат демокрация Борисов и подобните нему... Щото то не е! И допуснаха всички възможни грешки, които можеше да бъдат допуснати - намеси се и Николай Хаджигенов.

Това със зелените гащи ние сме го яли - нарича се диктатура на пролетариата."

Според обзора на Владимир Каролев, основно събитие е било това, че ДПС за пръв път се е разцепило. Той прогнозира, е при отявлената подкепа на Турция за ДОСТ на следващите избори ще се изсипят пари за тв реклама и резултатът им ще е още по-висок.

"И се появи и поредният спасител - магически продава някакви петроли... И каза, че за месец-два ще оправи всички реоформи и ще намали цената на горивото с 30 ст.", каза той по адрес на Веселин Марешки.

Николай Хаджигенов, който е известен с недолюбването си към ГЕРБ и Борисов, коментира начина, по който премиерът подаде оставка с думите в парламента "за мен беше чест".

"За него било чест... За нас беше удоволствие. Само че закъсняло.

Той просто няма идея какво да прави оттук нататък. Лесно е да сочиш с пръст, но като трябва да свършиш нещо, не е като да викаш: "аз строих магистралите с тези две ръце!" Дали е премисил? Премислил за този субект е много силно казано. Той чак сега вдява, че е в средата на една безизходица", обяви Хаджигенов.

И Дилов, и Владимир Каролев се обединиха, че досегашният премиер е имал огромно мнозинство в НС - дори конституционно, което е съгласно да му гласува каквото пожелае.

"Бойко Борсов, ако искаше да си изкара мандата, можеше да си го изкара съвсем спокойно. Икономически тази година беше най-добрата след 2008 г. А че не е добър премиер – съм съгласен - каза икономистът.

Той може да си осигури мнозистнво да ни смени пола! Мсля, че 200 от 240 депутати ги има ей така. Цялата политическа класа обаче нямаше нито посока, нито център, нито яснота какво да се прави - допълни го Дилов, но каза да не се бърза с отписването на ГЕРБ и Борисов.

Тримата обаче показаха различно мнение - Каролев смята, че задкулисието не е доволно от падналото правителство, а според Дилов-син, то явно не е толкова "стройно", щом позволило да се предизвика нежеланата дестабилизация...

Точно на обратното мнение бе Хаджигенов:

"Да, у нас задкулисието не е стройно – то е доста едро, бих казал. Не съм съгласен, че има дестабилизация. Както и не съм съгласен, че задкулисието не влияе на политиките. Политиците са едни пионки, Борисов включително – те правят само това, от което има интерес сенчестият бизнес.

Кво му е на хаоса – обществените поръчки си вървят, на тях никой не им пречи да си правят каквото си искат?! Какво се е променило, освен че Борисов е нацупен от сутринта, което мен лично много ме кефи", заключи юристът.

Каролев опита да опонира, че ГЕРБ са събирачка на всякакви идеи – и леви и десни... На което Хаджигенов отговори: "Събирачка - да, на идеи  - не точно".

По повод новия политически субект - партията "Да, България" на Христо Иванов, Каролев изненадващо каза:

Някои от учредителите на „Да, България“ да върнат някои от имотите в София, които са получили със заменки, а после да говорят, че ще борят корупцията.

Той обаче отказа да уточни какво и кого има предвид. Вероятно визираше Мануела Малеева, чиято майка преди години беше правила замени на апартаменти с общински имот.